MINIMALISEREN

Ons minimaliseerproces begon na het zien van een paar documentaires over onder meer plastic afval, de kledingindustrie en het gemanipuleer met ons voedsel. Dat maakte me bewust van mijn keuzes: als consument ben ik medeplichtig. Ik wilde als moeder het goede voorbeeld geven. Dus het roer ging om, ook bij mijn man. We zijn steeds meer gaan opruimen en overgegaan tot steeds minder nieuwe aankopen. Ik zeg vaak: we moeten zuinig omgaan met de aarde die we in bruikleen hebben.  Dat begint heel eenvoudig met minder aanschaffen. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

De term minimalisme klinkt een beetje zuur. Maar dat is het absoluut niet. Je wordt er juist heel vrolijk van. Voor ons is het ’t streven naar alleen dat in je huis en je leven hebben (en houden) dat je echt gebruikt en belangrijk vindt. En dat werkt heerlijk, ook met een gezin. Dus: we gaan voor minder spullen, maar ook minder verspilling van grondstoffen. Dat laatste doen we uit milieuoogpunt: ik hoef niemand meer uit te leggen dat we het in de afgelopen vijftig jaar behoorlijk verprutst hebben. En een beetje flauw gezegd: een beter milieu, begint bij jezelf. Dus we proberen afval te minderen, we mijden zoveel mogelijk het gemaksplastic (tasjes, verpakkingen etc). En we passen op voor impulsaankopen: want hoe goed je ook bent in opruimen en wegdoen, het komt met hetzelfde tempo je huis weer binnen, als je niet uitkijkt. Ik heb daar een kreet voor bedacht: poortwachter. Je moet in mijn ogen kritisch worden in dat wat je huis binnenkomt en dat wat er weer uitgaat.  Want het stroomt het zo weer naar binnen…

 

Dankzij minimaliseren hoef ik (bijna) nooit meer te zoeken in huis naar spullen. Is er meer tijd om te doen wat ik echt wil; want het huishouden is er veel makkelijker op geworden, zelfs met een groot gezin. We hebben minder afval, dus we belasten het milieu minder. We hebben minder onkosten, maar veel meer voldoening. Minder stress ook: denk alleen al aan het hebben van overzicht, dat is een zegen in deze drukke tijd.

Bij opruimen zetten we de spullen georganiseerder terug. De hoeveelheid kan hetzelfde blijven. Minimaliseren gaat een stap verder. Want waarom zou je de spullen die je toch niet gebruikt altijd maar bewaren en weer netter organiseren? Minimaliseren gaat om dat wat je overhoudt, écht gebruikt en wat van waarde is voor jou!  

Leven in eenvoud, met overzicht en aandacht dus! 

Wil je ook aan de slag met minimaliseren? Kijk bij ‘Hoe begin je?’ of meld je aan voor een van de workshops.  Meer informatie? Vul het CONTACTformulier in.

 

 

 

Vaak merk ik dat mensen zich extreme voorstellingen maken van minimalisme, maar in de praktijk is het heel eenvoudig. Ik kan het iedereen aanraden. Regelmatig denk ik: had ik dit maar tien jaar eerder geweten…

[maxbutton id=”7″][maxbutton id=”8″]

gera

 

Winkelwagen