Restjes

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderzocht vorig jaar hoe wij in Nederland omgaan met afval. In dat onderzoek zat iets opvallends. Want we gooien jaarlijks per persoon gemiddeld 57 liter vloeibaar afval weg. Het restje magere yoghurt in het pak, bijvoorbeeld. Of het laatste beetje limonade in de fles. Maar denk ook aan melk die over datum is of cola waar de prik vanaf is. We spoelen het door het gootsteenputje of het belandt in de wc-pot. Weg is weg. Ik dacht: zo veel??

Vreemd eigenlijk dat we het normaal zijn gaan vinden om – in essentie – goede producten weg te gooien. Zure melk wil je natuurlijk niet drinken, maar heb je je ooit afgevraagd waarom die melk zolang onaangeroerd in de koelkast is blijven staan? Waarom laten we het zuur worden?


Het is jammer dat veel mensen iets weggooien vanwege een verlopen houdbaarheidsdatum. Zo’n datum staat op de verpakking omdat de fabrikant garandeert dat het tot die dag goed is. Maar dat betekent niet dat je het een dag later meteen moet weggooien. Ik zeg altijd: check eerst even of het nog te consumeren is. Gebruik je zintuigen. Ruiken, voelen, kijken, proeven: vaak is het nog prima te drinken of te eten.


Ik hoop dat ik je daar een beetje bewust van kan maken. Want spoel je ook vaak een restje of misschien nog wel meer weg? Breng daar dan verandering in. Ga zorgvuldig om met etenswaren. Er is een eenvoudige manier om bederf van voedsel tegen te gaan: op tijd alles opeten of opdrinken. Klinkt misschien een beetje flauw, maar koop dus selectiever. Sla alleen boodschappen in, waarvan je zeker weet dat je die opeet. Dus liever een keer net iets te weinig in huis, dan elke keer te veel. Want op die manier loop je eerder de kans dat je eten moet weggooien.


En kijk daarnaast eens wat kritischer na restjes in de verpakkingen. Wij gebruiken een flessenlikker; daarmee haal je nog heel wat uit een fles of pak. Een ouderwets hulpmiddeltje dat nog prima dienst doet. Hebben jullie er ook een?

2 reacties op “Restjes”

  1. Als ik een keer teveel melk heb vries ik het in. Dan gebruik ik het later wel weer een keer om pap van te koken of zo. De flessenlikker wordt hier ook regelmatig gebruikt. Verrassend, ja, wat er dan nog uit komt!

  2. Ik vind het schrikbarend veel, 57 liter per persoon per jaar?! Ook als ik heel goed nadenk, kan ik nauwelijks iets bedenken wat wij weg gooien, inderdaad we gebruiken een flessen-likker, melk krijgt de kans niet om zuur te worden, siroop gaat tot de laatste druppel op (gewoon beetje water in de fles, goed schudden, dan legen in een glas). Maar als wij met z’n tweetjes misschien een liter per persoon op jaarbasis weggooien (want iedereen zal toch wel ergens een klein beetje weg gooien) dan betekent het dat 2 andere mensen 113 liter per persoon moeten weggooien per jaar, om op dit gemiddelde uit te komen.
    Het gemiddelde per persoon is meer dan 1 liter per week, ik vind het onvoorstelbaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen