Tip 111: Lang leve de routine!

Tip 111: Lang leve de routine!
.
Heb je ook meer behoefte aan overzicht en rust in je gezin en in je huis? Zou je willen dat alles in je huishouden soepeler gaat? Begin dan vandaag nog met het aanleren van vaste gewoontes en routine. Je zult merken dat het leven je uiteindelijk gemakkelijker afgaat.
.
Het is ook het vaste antwoord dat ik geef als mensen vragen ‘hoe doe je dat toch allemaal; vijf kinderen, een huishouden erbij en ook nog werken’. Samen met mijn man heb ik enorm veel routine opgebouwd. We hoeven over heel veel zaken niet meer na te denken. Die doen we gewoon dagelijks. Dat geeft basis, daar kun je op bouwen. Je kunt er daardoor ook bij elkaar van op aan.
.
En ja, ik weet: het woord routine heeft in onze tijd een negatieve lading gekregen. Altijd alles op dezelfde manier doen klinkt als saai en te overzichtelijk. Maar neem van mij aan dat je veel tijd kunt winnen die je vervolgens aan écht leuke dingen kunt besteden. Snap je ‘m?
.
Hieronder een flink aantal voorbeelden van hoe wij dat in huis aanpakken:
.
Mijn man dekt iedere avond de ontbijttafel en zet spullen klaar voor het ontbijt. Water in de waterkoker, theepot op het aanrecht, kopjes ernaast.
.
Ik sta altijd als eerste op. Als ik klaar ben met aankleden ga ik naar beneden. Daarna komt de rest van de familie in actie.
.Eenmaal beneden schenk ik koffie op en zet ik thee. Ik zet boter en kaas op tafel, vul de bakjes van de kinderen voor school, vul hun waterflessen.
.
De kinderen wekken we altijd om 6.45 uur (behalve in het weekend, of als ze de eerste twee uur vrij zijn). We beginnen het ontbijt altijd om 7 uur. Samen dus. Dan nemen we de dag door.
.
Ik zet meestal ’s avonds al een was klaar die ik meteen na het ontbijt aanzet. Is het beddengoed aan de beurt, dan halen de grotere kinderen na het ontbijt hun bed af. Ze leggen het bij de wasmachine, zodat ik het meteen kan wassen. Wij hebben geen droger. Meestal lukt het òf buiten òf op zolder om het binnen een dag te drogen, zodat het er ’s avonds weer op kan.
.
Ik strijk in principe iedere dag mijn strijkgoed weg.
.
Voor mijzelf en de jongste kinderen leg ik iedere avond kleren klaar. Aankleden ‘s ochtends gaat dan vlot. De groteren doen dit zelf. Ook pakken zij ’s avonds vaak hun tas al in voor het voortgezet onderwijs.
.
Iedere morgen dat ik thuis ben, doe ik een ‘rondje bovenverdieping’. Ik check even of de bedden zijn opgemaakt. Staan de ramen open om te luchten? Ook ruim ik dingen op. Dat zijn meestal maar een paar spulletjes. Want we voeden de kinderen daarin echt op: alles heeft een vaste plek en moet terug naar de vaste plek.
Ik werk met een vast huishoudschema (zie tip 94)

Inkomende post verwerk ik meteen. Ook eventuele betalingen doen we nog dezelfde dag. Ik heb er voor gezorgd dat het meeste digitaal komt. Toch nog enveloppen? Die scheur ik direct doormidden en gebruik ik later als boodschappenbriefje.
.
Overig papierafval gaat in de papierbak in de kast. Een soort voorportaal van de papiercontainer. Eventueel kan ik daaruit nog iets hergebruiken. Een leeg pak macaroni bijvoorbeeld. Na een paar dagen legen we het krat.
.
Zoals hierboven al beschreven heeft alles een vaste plek en leren we de kinderen alles ook weer terug te leggen. Daardoor heb je amper rommel en kan je het meeste vrijwel direct pakken (hoe lekker is dat!). Kwestie van trainen. Na schooltijd? Jas aan het haakje, tas in de gangkast, schoenen onder de kapstok. Altijd. Er is geen reden om daarvan af te weken. Voel je ‘m? Geef kinderen daarin GEEN ruimte.
.
Samen met mijn man en kinderen werken we na iedere maaltijd de vaat weg. Dat doen we direct. We gaan niet eerst lummelen of andere dingen doen. Gewoon altijd direct aansluitend afwassen en opruimen.
.
We legen elke dag de biobak die op het aanrecht staat. Want als zo’n bak vol zit, gaan kinderen de klokhuis toch maar in de gewone prullenbak doen. Bovendien begint zo’n bak – zeker bij warm weer – te ruiken.
.
We werken met een weekschema. Zo weten we zeven dagen vooruit wat we die dag gaan eten. Maar ook wie er oppast of wanneer de kinderen muziekles hebben. Alles staat erop (zie tip 66).
.
Op drukke dagen maken we het eten ’s ochtends al een beetje klaar, zodat er ’s avonds vlot gekookt kan worden. We eten nagenoeg altijd om 17.30 uur. En ook weer: samen aan tafel.
.
We hebben met de kinderen afgesproken dat ze zelf hun tas legen en bekers en bakjes op het aanrecht zetten. Maar ook dat zij zelf checken of er geen schoolbrieven in de tassen zijn achtergebleven.
.
We vegen na iedere maaltijd de kruimels op rondom de eettafel en het aanrecht. Bij heel veel rommel pakken we de stofzuiger. Negen van de tien keer vegen of zuigen we ook de mat bij de voordeur even. Dan beginnen we weer met een schone lei…
.
Ik plan iedere dag voor mezelf een rustmoment in. Een lang kwartiertje koffie drinken of na de middag lekker lezen op de bank. Het is dagelijks zoeken naar balans. Zoals je hierboven leest, laten we de dingen niet op z’n beloop, maar werken we met vaste acties. Handig, want dan blijft er ook echt tijd over voor ontspanning en leuke dingen.
.
Ik ken mensen die ’s avonds eerst gaan puinruimen en pas tegen 21 uur aan de afwas toekomen. Is echt niet nodig. Voor het koken van het avondeten ruimen we altijd eerst het speelgoed in de woonkamer op. Of het speelgoed buiten, op het gras. Dat is ook voor kinderen prettig: je sluit het ene af en begint aan het andere. Het geeft structuur en het is duidelijk. Als de kamer is opgeruimd, dan heb je na het eten en afwassen ook nog tijd om een spelletje te doen. Het ene maakt het andere weer mogelijk…
.
Welke routines hebben jullie?

Op Orde #Opgeruimd #Regelmaat #Doen #Eenvoud

9b6ce8689c1df26a664c

Winkelwagen