Tip 112: Duurzaam dagje vandaag?

Tip 112: Duurzaam dagje vandaag?
.
Waarschijnlijk heb je het al ergens gelezen of gehoord, maar vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Een goed moment om eens te plussen en te minnen. Want hoe duurzaam zijn we eigenlijk? En waar kan het beter?
.
Ik kijk dan gewoon even naar ons eigen gezin, dat zich steeds bewuster wordt van duurzaamheid. We weten dat we maar één aarde hebben gekregen. Daar moeten we dus zuinig op zijn. Ik zeg het vaak tegen onze kinderen. Als we in dit rappe tempo doorgaan met het verbruik van grondstoffen en energie, dan raakt de aarde gauw uitgeput. Ik vertel jullie niets nieuws natuurlijk. Toch is het gevaar bij dit soort thema’s dat het een ‘ver-van-je-bed-show’ blijft. We weten dat het niet goed gaat, maar wat merken we er feitelijk van? Raakt het ons direct?
.
Ik hoor regelmatig terug dat het niet uitmaakt wat je als individu bijdraagt. Dat ik de boterhamzakjes heb ingewisseld voor broodtrommels, is volgens die mensen vooral een principieel dingetje. Want miljoenen andere Nederlanders gebruiken die zakjes nog wel. Dus tja, het is niet meer dan de bekende druppel op de gloeiende plaat. Heel eerlijk gezegd kan ik die critici alleen maar gelijk geven; mijn of onze bijdrage is zeer beperkt ten opzichte van het grote geheel. Toch moet die omschakeling ergens beginnen en ik merk dat ik echt niet de enige ben die zich zorgen over het milieu en zich afvraagt wat ik daar zelf aan kan veranderen.
.
Ik zie het zo: we zijn rentmeesters van deze aarde. De aarde is in bruikleen. Die taak behoor je dus serieus te nemen. Het kleine beetje dat ik bijdraag is mijn veranwoordelijkheid. Hoe anderen dat aanpakken, kan ik niet beïnvloeden. Ik hoop alleen maar anderen te inspireren. Onder meer via dit blog. En het is een cliché, maar als iedereen een paar kleine stappen zet, gaat er echt wel iets veranderen.
.
Maar goed, lange inleiding tot wat ik eigenlijk met jullie wil delen. Want hoe duurzaam zijn wij als gezin? Ik heb de belangrijkste wapenfeiten even op een rijtje gezet. Ik vergeet er vast nog een hele hoop. Maar dan hebben jullie een idee…
.
· We proberen de auto zo veel mogelijk te laten staan en pakken als het even kan de fiets. En nee, we doen niet aan vliegvakanties…
.
· De verwarming in de woonkamer gaat pas in oktober aan. We ‘stoken’ tot en met eind maart. Overdag op 18 en ’s avonds op 19 graden. Is het ‘s avonds desondanks een beetje fris? Dan trekken we een dikke trui aan.
.
· We hebben geen wasdroger, geen koffiezetapparaat, geen afwasmachine. We letten erg op ons energieverbruik. Ook zijn inmiddels bijna alle lampen vervangen door spaarlampen. Dat wil zeggen: we maken eerst de oude op.
.
· We gebruiken meerdere lampen op zonne-energie. We maken er een sport van om steeds minder stroom te verbruiken. Onze kids helpen mee. Ze weten ook: ze worden ervoor beloond. Want van het geld dat we terugkrijgen van de NUON doen we iets leuks. We doen aan groene stroom en hebben een goed geïsoleerd huis.
.
· We wassen op lage temperaturen.
.
. We gebruiken natuurlijke schoonmaakproducten en wasmiddel zonder microplstics.
.
· We proberen altijd eerst onze kapotte spullen te repareren.
.
· We koken met restjes (denk aan rijst voor de nasi) en sparen overgebleven voedsel op. Soms houden we een kliekjesdag.
.
· We zorgen ervoor dat apparaten niet op stand-by of aan staan als wij niet in die ruimte zijn. ‘Jongens, licht uit!’, is wel een beetje mijn gevleugelde uitspraak.
.
· We vermijden zo veel mogelijk wegwerpproducten en gaan selectief om met voorverpakte producten.
.
· We kopen verantwoord vlees en eten regelmatig vegetarisch.
.
· We proberen restafval zo veel mogelijk te vermijden en scheiden daardoor heel kritisch..
· We gebruiken zo veel mogelijk Fair Trade of biologische producten.
· We winkelen graag lokaal en proberen groenten van het seizoen te eten.
.
· We recyclen materialen.
.
· We letten op ons gasverbruik en stoken dus niet ‘voor de KLM’. Daarmee bedoel ik: de verwarming hoog, terwijl de deuren en ramen lang open staan. En ja, we doen dus ook de koelkastdeur direct weer dicht.
.
· We vermijden impulsaankopen en kopen vaak tweedehands.
.
· We letten goed op ons warmwaterverbruik. We staan hooguit twee minuten onder de douche. Dat leren we uiteraard ook aan onze kinderen: kraan aan, inzepen, afspoelen, kraan uit. Dat vraagt bij kinderen enige begeleiding, maar daarna kunnen ze dat prima zelf.
.
· Omdat we een groot gezin hebben krijgen veel spullen een tweede, derde, vierde of soms zelfs vijfde leven. Dat is het voordeel van een groot gezin: de ruimte in huis en de spullen gebruiken we efficiënt.
.
· We proberen zo min mogelijk papier te gebruiken. Printen alleen als het echt niet anders kan. Veel facturen en overzichten die vroeger over de post kwamen, laten we nu digitaal komen. Ook hebben we een NEE/NEE-sticker op de deur.
.

Voor alle duidelijkheid, het bovenstaande is niet bedoeld om een soort competitie aan te gaan met anderen. Bovendien denk ik dat er dan genoeg milieufanaten zullen zijn die ons links en rechts inhalen; we zijn heel aardig bezig, maar het kan nog veel beter. Ik hoop alleen dat het jullie weer op een idee brengt om stappen te zetten. Want elk klein dingetje is er weer een.
.

Zo gaat bij ons vandaag de verwarming een graad lager; geen centje pijn. En de auto laten we ook – als het even kan – gewoon een dagje staan. Ondertussen dromen we over nieuwe doelen om te bereiken. Zo zou ik nog héél graag zonnepanelen op ons dak willen. Die staan hoog op ons wensenlijstje. Hard sparen, het gaat er vast een keer van komen.
.

Wat doen jullie om duurzamer te leven? En wat staat er op jullie wensenlijstje?
.

Op Orde #Duurzaam #Eenvoud

85d8b0dccfaa62b672bb

Winkelwagen