Tip 126: Scheiden & hergebruiken

Tip 126. Deze week begint in de gemeente Putten (op de Veluwe) een actie met de titel ‘Glas in ’t Bakkie’. De boodschap van de campagne is dat glas voortaan inclusief restjes en deksels in de glasbak mag. Anders gezegd: leeg is schoon genoeg. Uit onderzoek blijkt dat mensen glas eerder wegbrengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Als je zo’n potje eerst moet schoonboenen is dat blijkbaar te veel gevraagd. Dat ook dop en deksel de glasbak in mogen, komt door nieuwe sorteertechnieken. Plastic en blik zijn er inmiddels vrij eenvoudig uit te filteren.
.
Sinds 1978 wordt in Nederland glas ingezameld. Het gaat om zo’n 350 miljoen kilo per jaar. Toch belandt nog steeds veel verpakkingsglas bij het restafval. Denk aan wijnflessen, potjes en flesjes. Jammer, want juist glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder dat het aan kwaliteit verliest. Dus mocht je daar tot dusver niet zo heel principieel in zijn: begin er vandaag nog mee om glas uit de grijze container te houden.
.
Wij wonen zelf in het dorp Hierden, in de gemeente Harderwijk. Tot een paar jaar geleden konden wij het glas nog in een krat aan de weg zetten. Dat werd een keer per twee weken opgehaald. Helaas is dat systeem afgeschaft. We moeten nu zelf richting de glascontainer. Dat zal het afval scheiden niet echt hebben verbeterd, vermoed ik zo. Jammer, want het is maar een kleine moeite om het op te sparen en even weg te brengen naar de ondergrondse container bij de supermarkt. Omdat wij veel producten in glas kopen (in plaats van plastic) is ons krat vrij snel vol. Het legen van de bak is dus een wekelijks karweitje. Vaak nemen we een van de kinderen mee. Het maakt hen bewust van wat we allemaal gebruiken. Daar mogen we de kinderen best een beetje beter in opvoeden: afval scheiden moet de normaalste zaak van de wereld zijn. Afval hergebruiken ook. Daar heb ik inmiddels zelf veel ervaring in opgedaan. Wij sparen onder meer doosjes, toiletrollen, dopjes en potjes op voor eigen gebruik, maar ook wel voor anderen.

Wat scheiden c.q. hergebruiken wij zoal?

  • Papier. Al het papier dat niet kan worden hergebruikt tot boodschappenbriefje of knutselmateriaal gaat in een bak in de inloopkast. Daar zijn we consequent in. Dus ook eventueel snoeppapiertjes. Het zou te veel moeite zijn om voor elke wissewasje naar de papiercontainer (buiten) te moeten lopen. Dit werkt dus prima. Ik leeg ‘m wel regelmatig. Bij een overvolle bak valt het er vaak naast. Dat werkt ontmoedigend. Wc-rollen en rollen van het huishoudpapier gaan in een aparte bak; bedoeld voor knutselwerken op mijn school.
  • Groen afval. Op ons aanrecht staat een flinke biobak. Ieder kontje van de komkommer, klokhuis of schilletje kan er in. Dus ook het koffiefilter met prut en de thee uit het thee-ei. Gaat gemakkelijk, dus dat werkt ook voor de kinderen. En het scheelt enorm bij je restafval. De bak spoelen we regelmatig even om, maar er zit ook een stevige klepdeksel op. Dat voorkomt eventuele vieze luchtjes in huis.
  • Glas. In de garage staat een glasbak. Die heeft een vaste, makkelijk te bereiken plek. Daar kan het potje of de fles zo in. Alleen als een drinkglas kapot is gevallen, wil ik de kleine stukjes nog weleens in de grijze container gooien. Maar grote scherven gaan ook in dit krat.
  • Eierdozen. Elk leeg eierdoosje gaat op de plank in de garage. Als ik weer nieuwe eitjes bij de boer haal, neem ik ze mee.
  • Batterijen. Die gaan in een bakje op de werkbank. Ik lever ze in bij de speciale inleverpunten.
  • Plastic doppen. Ik heb een bakje in het aanrechtkastje waar de doppen van de melk- en drinkpakken in gaan. Eens in de zoveel tijd geef ik ze mee aan mijn moeder, ze gaan naar mijn nicht. De doppen worden hergebruikt. De opbrengst komt ten goede aan een organisatie voor blindegeleidenhonden.
  • Frituurvet. Kan in ons geval worden ingeleverd bij de gele vetcontainer bij de plaatselijke supermarkt. Het vet gaat terug in de plastic flessen waar het ook uit kwam.
  • Bierdoppen. Spaar ik in een glazen pot in de keuken. Gaan mee als knutselmateriaal naar school. Je kan er leuke instrumentjes mee maken, om maar eens iets te noemen.
  • Oud ijzer. Dat hebben we niet zo vaak over, maar we verzamelen het op de werkbank in de garage. Dan gaat ’t eventueel aan het eind van de week naar mijn schoonvader – die het op zijn beurt inlevert bij een recyclebedrijf.
  • Textiel. Versleten kleding en oude lappen verzamel ik op een plank in de garage. Eens in de zoveel tijd gaat het naar de kledingcontainer. Veel oude, maar goede kleding gaat echter door naar familie, vrienden, kennissen etc.
  • Brood. De kontjes en het oude brood verzamelen we in een katoenen broodzak en gaat een keer per twee dagen naar de kipjes achterin de straat. Meestal gaat onze jongste mee om te voeren. Ik bak zelf brood zonder conserveringsmiddelen. Het is daardoor niet lang vers. Van oud brood maak ik ook regelmatig een tosti in de oven of wentelteefjes.
  • Verpakkingsmateriaal. Ook wij ontkomen niet aan verpakkingen. Denk aan een grote enveloppe, een kartonnen doos met schuimplastic, een lintje van een luxe cadeau. Wat opnieuw bruikbaar is (bijvoorbeeld om er zelf iets in op te sturen) gaat op de plank in de garage. Daarin zijn we uiteraard selectief: alles bewaren zou te veel rommel geven. De lintjes en andere cadeauversierselen (en mooie verpakkingen) gaan in een bakje in de gangkast. Dat dient weer als basis voor een cadeautje dat ik zelf moet inpakken.
    Al met al valt er genoeg te scheiden en opnieuw te gebruiken. Helaas kunnen wij het plastic nog niet apart inzamelen en aanbieden. Maar ons is verzekerd dat de afvalfabriek in Friesland (daar het gaat het restafval vanaf de Veluwe naartoe) nagenoeg al het plastic eruit haalt bij het sorteren. Dat moeten we dan maar aannemen…Wat scheiden jullie allemaal? En hebben jullie nog tips voor mij of voor elkaar? Ik lees graag de reacties!Op Orde #Regelmaat #Duurzaam
Winkelwagen