Tip 128: Sint Maarten en de Sint in één week…
.
We gaan een bijzondere week tegemoet: vrijdagavond vieren we Sint Maarten en een dag later komt de Sint aan in Nederland. Hoe leuk ook, als je het bij elkaar optelt zijn dat best veel prikkels voor (kleine) kinderen. Mijn advies zou zijn: houd het simpel. Breng ze niet het hoofd op hol. Dat kan al door zelf heel ontspannen met beide evenementen om te gaan. Ik ken volwassen mensen die eind september al beginnen met sinterklaasliedjes zingen, in het bijzijn van kinderen. Tja, da’s een typisch staaltje van gedrag ontlokken: kinderen zijn er vatbaar voor en gaan er graag in mee. Ik zou zeggen: probeer ze een beetje te beschermen tegen al te veel indrukken. Vooral als ze nog zo klein zijn.
.
Vandaag deel ik op deze pagina iets over het feest rond Sint Maarten, donderdag gaat het over de Sint. Ik houd beide onderwerpen graag nog een beetje gescheiden. Trouwens, dat feest rond Sint Maarten wordt bij ons in het dorp nog niet eens zo heel lang gevierd. Toen wij hier net kwamen wonen, een jaar of acht geleden, werd er niet echt aan Sint Maarten gedaan. Wel liepen wij met een paar moeders een klein rondje door onze straat. Gewoon, kneuterig en gezellig. En ach, bij die paar huizen waar we aanbelden, daar hadden ze echt wel een snoepje liggen. Nu het feest in opmars is en het aantal kinderen dat meeloopt jaar na jaar groeit, wordt er al flink rekening mee gehouden in de buurt. Je moet zorgen dat je iets in huis hebt. Ik zie het ook in de winkels trouwens, die verandering. Overal bieden ze lantaarntjes en lampjes aan. En als het even kan ook nog speciaal snoepgoed. Ik krijg er een beetje hetzelfde gevoel bij als bij de avondvierdaagse: het lijkt wel alsof we elkaar steeds moeten overtreffen. Bij sommige huizen krijgen ze niet gewoon één snoepje, maar drie doosjes snoep in een cellofaantje met een potlood en gummetje erbij. Goed is blijkbaar niet goed genoeg… Jammer eigenlijk.
.
Maar goed, Sint Maarten, dat feest vraagt om een lampion. Al zeker 8 jaar geleden kochten we de lampjes. Die worden jaar na jaar weer gebruikt. Na de bewuste avond leg ik ‘m weg op een vast plekje in de kast in de schuur. De batterij haal ik er uit; die kan alleen maar gaan lekken. Zo’n standaard lampstokje is niets eens nodig. Een leuke stok met een los lampje werkt ook prima. En de lampion zelf maken kan ook natuurlijk. Da’s leuk voor kinderen. Op Pinterest vind je enorm veel ideeën. Ook op de site doe-mij-maar-uiensoep vind je beschrijvingen voor het zelf maken van een lantaarn en stok.
.
Maar goed, dan rest de vraag: wat gaan we die kids meegeven? Tot een paar jaar geleden kocht ik standaard een paar van die zakken mini-reepjes. Maar da’s afvaltechnisch niet zo’n goede optie meer. Bovendien ben ik een beetje klaar met altijd snoep als cadeau of waardering. Kleine speelgoedjes wil ik ook vermijden. Gelukkig zijn er nog veel meer leuke dingen te bedenken. Ik noem er een paar:
.
Maak een aapje van een banaan
Maak een Nemo-vis van een mandarijn
Maak een hengel van een soepstengel met een visje eraan
Maak een piraat van een banaan
Maak een appel met ‘rupsje nooit genoeg’
Maak een spin van een rozijnendoosje en pijperagers als poten
.
Zo zijn er nog heel varianten te bedenken natuurlijk. Zullen we elkaar inspireren? Deel hieronder je eigen ervaringen. Hebben we mooi nog een paar daagjes om de boel voor te bereiden…
.
Op Orde #Eenvoud