Tip 151: Ik wil geen wegwerplampjes meer!

Laatst werd ik aangesproken door een wat oudere dame. Ze had onze tweeling zien rijden op een fiets zonder verlichting. Ik was blij dat ze mij erop attendeerde, want ik heb er een hekel aan als die lampjes het niet doen. Dat is hartstikke gevaarlijk en vooral in een dorp met smalle, slecht verlichte wegen. Overigens kan ik het de kinderen nauwelijks kwalijk nemen dat de verlichting het laat afweten. Want om de haverklap gaat de batterij leeg of is het plastic kapje van de lamp weer gebroken. Het materiaal deugt gewoon niet, is mijn ervaring. Waar zijn die oude, solide koplampen gebleven? Zoals ik ook kan verlangen naar fietsen met een echte dynamo. Ik begrijp niet waarom de meeste fabrikanten daarvan af zijn gestapt. Wat had dat een hoop batterijen uitgespaard!

Verspilling
Als zo’n nieuwe lamp stuk is, kan je ‘m bijna niet open krijgen om te repareren. Je hoeft je schroevendraaier maar iets te hard om te draaien of het plastic knapt onder je handen kapot. Ai! Ik denk dat de opmars van de mini-lampjes daar aan te danken is. Je weet wel, van die lampjes die je met een knijper of elastiek aan je fiets vast kunt maken. Je komt ze te pas en te onpas tegen. Ook bij hardlopers en moutainbikers trouwens. Ik ben er geen voorstander van, want het is allemaal plastic. Erg milieuonvriendelijk. De lampjes (inclusief batterijtje) kosten bijna niets, nog minder zelfs dan een gewone batterij. Daarom wordt het mini-lampje vaak weggegooid en vervangen. Terwijl alleen het batterijtje leeg was. Dat vind ik nou pure verspilling. De lampjes hebben ook een korte levensduur: nog zo’n reden om die dingen niet te kopen. Het zijn echt wegwerpartikelen geworden. Fietslampjes die los aan het stuur bungelen raken ook gemakkelijk los of breken af. Allemaal redenen om die verlichting. Want wegwerplampjes moeten we niet willen, toch?

Weggooien
Stichting Batterij zegt dat van de 7,45 miljoen kilo verkochte batterijen maar 46,1 procent gescheiden wordt ingeleverd. De rest belandt in de afvalbak of in de berm. Dat is nogal wat. Als batterijen buiten blijven liggen, roesten ze weg en komen giftige metalen in de grond. Dat geldt dus ook voor fietslampjes die we weggooien omdat het batterijtje leeg is. Volgens Milieu Centraal hoort het afgedankte lampje in de inleverbak voor elektrische apparaten en de batterij in de bak bij de supermarkt of bouwmarkt. Lijkt me niet zo ingewikkeld. Gewoon doen.

LED-verlichting
Er is trouwens goed nieuws: er zijn fietsfabrikanten die weer opnieuw werken met dynamo’s. Het gloeilampje is daarbij vervangen door LED-verlichting. Die gaat echt jaren mee. Voorlopig moeten wij het nog zonder doen. Ik denk dat we eerst oplaadbare batterijen proberen. Misschien dat dat al wat scheelt.
Herkennen jullie het probleem van de verlichting? Hoe pakken jullie dat aan?

Winkelwagen