Tip 150: Goede voornemens

Welke voornemens heb jij voor 2017? Wat wil je graag realiseren in dit nieuwe jaar? Misschien wil je wel graag beginnen met opruimen. Zodat alles in huis eens goed wordt uitgezocht. Houd daarbij voor ogen dat opruimen veel meer gaat over het weg doen van spullen. Terwijl minimaliseren vooral bedoeld is om te houden wat je belangrijk vindt. Dat is een heel ander uitgangspunt. Ik zeg ook vaak: durf te dromen. Wat is je doel? Wat zou je graag willen bereiken? Door te minimaliseren komt er ruimte vrij voor iets nieuws. Er is veel meer mogelijk dan je zelf had gedacht. Zie minimaliseren ook als een middel om dat doel te bereiken.

Beginnen
Het kan ook zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. Als je al die volle dozen op zolder ziet staan, zakt de moed je al in de schoenen. De aanblik kan je passief maken. Je weet niet zo goed waar je op wacht, maar het is gewoon niet het juiste moment. Het is een dubbel gevoel: je wilt wel aan de slag, maar vooral niet nu. Alleen: wanneer dan wel?
Hoe begrijpelijk die gedachten ook zijn, je zult een daad moeten stellen om over die drempel heen te stappen. De beste manier is door te beginnen met kleine projecten. Pak iets kleins, iets overzichtelijks op. Begin dus niet ‘de hele zolder’ uit te zoeken. Dikke kans dat je dan alsnog vroegtijdig afhaakt, omdat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet.

Kleine projecten
Noteer voor deze week eens drie projecten. Om te beginnen de naaidoos die in de kast staat. Maak de doos leeg, spreid de inhoud uit op tafel en deel alles in vijf groepen in:
1. Houden ( terug in de naaidoos)
2. Houden maar op een andere plek in huis (die lijmstift gaat bij de knutselspullen)
3. Repareren of recyclen (naai het kapotte speldenkussentje weer dicht en stop het daarna in de naaidoos)
4. Weggeven (de geleende knopentang gaat terug naar je moeder)
5. Weggooien ( het kapotte tornmesje kan in de kliko)

Snel resultaat
Als je elke week een paar van dit soort klusjes oppakt, dan moet je na een maand eens kijken wat het allemaal oplevert. Kleine klussen geven direct resultaat, zodat je de smaak te pakken krijgt. Ook overige gezinsleden valt het op dat er is opgeruimd. Het geeft op allerlei manieren aanleiding om weer iets anders aan te pakken.
Welke projecten staan er op jouw lijstje?

Winkelwagen