Basisuitzet

Het doel van minimaliseren is om alleen die spullen over te houden die je gebruikt en waar je veel waarde aan hecht. Je werkt toe  naar een basisuitzet. Minimaliseren begint bij bewustwording en dat je als een taxateur de spullen beoordeelt.eelt. Daar komt ook nog eens bij dat alles wat je beoordeelt een specifieke waarde heeft.

  • economische waarde

  • emotionele waarde

  • functionele waarde

Het is helpend dat in je achterhoofd te houden. Soms denken we dat we alleen functionele spullen moeten bewaren. Of verwart het ons: het heeft veel geld gekost. Dat kan ik toch niet zo maar doneren?

Per dag  pakken we de aankomende maand één klein project op. Dat lijkt weinig op te leveren, maar moet je eens kijken waar je na een maand al bent! Er is nog wel een belangrijke spelregel. Begin altijd te minimaliseren met je eigen spullen of met die dingen waar iedereen in je gezin baat bij heeft. Niet beginnen met de CD collectie van je man ?

Het ‘kleine project’ voor vandaag: de keukenla 

Heb je deze al eens eerder aangepakt, doe dan toch gewoon weer mee. Zo oefen je met de  ‘5 groepen-methode’.  Kieper de inhoud van de la op de tafel en roep de taxateur in jezelf wakker. Eén voor één ga je alles langs.

  1. Houden op dezelfde plek: heb je alle bieropeners nodig? Leg alleen die opener terug, die je echt gebruikt.

  2. Houden op een andere plek: zijn er spullen die je wilt houden, maar die eigenlijk niet in de la thuishoren? Leg ze daar waar ze horen en ga weer verder met de keukenla ?

  3. Weggeven/verkopen: dat doe je met alle spullen die in orde zijn, maar die je niet langer wilt gebruiken.

  4. Repareren/hergebruiken: dat botte aardappelschilmesje gebruik je opnieuw om het groen tussen je tegels te krabben.

  5. Weggooien: alles wat niet in de bovenstaande groepen valt gooi je weg. Streef ernaar zo weinig mogelijk spullen in de afvalbak te gooien. Das echt zonde van de grondstoffen.

Deel de la handig in met de spullen uit groep 1. Als je klaar bent doe je de la nog een keer dicht en weer open en bekijk je het resultaat. Dat ziet er top uit toch? Vertel meteen de rest van de familie wat je hebt gedaan en waarom!

Winkelwagen