Bewaren?

Tijdens het minimaliseerproces kom je ongetwijfeld dingen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had.  Je beoordeelt het.  Dikke kans dat je denkt ‘ik wist niet meer dat ik het had, ik gebruik het ook niet, dus het kan wel weg’. Je raakt er al aardig bedreven in…

Lastiger zijn de aankopen uit het recente verleden. Je bent al een tijdje met aandacht aan het consumeren. Je hebt iets op het oog, er al een tijdje over nagedacht. Daarna besluit je het te gaan kopen. Je bent er op verschillende manieren blij mee.  Blij met dat je het bewust hebt gekocht en niet meer vanuit een impuls. Maar ook blij dat je iets moois en waardevols hebt aangeschaft. Het geeft je een goed gevoel. Ja zo wil je het…

Toch kan het een beetje anders gaan. Neem zoiets als een tas. Je hebt jezelf voorgenomen dat je een goede tas wilt aanschaffen voor jezelf. En je hebt daar al eens een flink aantal nachten over geslapen. Uiteindelijk heb je ‘m gekocht. Maar nu blijkt in de praktijk dat de tas niet handig is. Hij is tóch net een slag te klein. Je merkt aan jezelf dat de goede tas aan het haakje hangt en je eigenlijk steeds de oude tas pakt.  Het voelt als je er over nadenkt niet goed. Het voelt misschien wel als een dilemma. Tja,  elke keer de oude pakken was niet wat je voor ogen had toen je een andere ging aanschaffen.  De tas  zomaar aan het haakje laten hangen en elke keer deze negatieve gedachtes krijgen was ook niet wat je wilde. Misschien kies je wel voor die veilige kant. Lekker laten hangen. Dan hoef je ook geen beslissing te nemen toch?

Wat te doen?

Ik denk dat we ook dat soort spullen los mogen laten. Erken het gewoon. Ai dit was een miskoop. Dat KAN gebeuren. En als we realistisch zijn kunnen we bedenken dat dat in de toekomst vast nog wel een keer zal gebeuren. Ondanks dat we steeds zorgvuldiger consumeren. Ik denk dat dit soort dingen blijven gebeuren. Je denkt educatief speelgoed voor je kind te kopen en er wordt nooit mee gespeeld. Je scoort bij de kringloop een leuk jurkje dat toch na drie keer dragen tegenvalt.

Geef spullen een tweede leven bij een ander. Bewaar ze zéker niet uit schaamtegevoel over je miskoop. Zelfs al waren ze aan de prijzige kant ? En die oude tas?  Gewoon nog lekker lang gebruiken!

Winkelwagen