De doos voor later

Als je kind naar de peuterspeelzaal gaat, maar helemaal als het eenmaal op de basisschool zit, komen er ontzettend veel ‘kunstwerken’ het huis binnen. Dan heb ik het nog niet eens over alle diploma’s, uitnodigingen en ander schoolwerk. Hoe houd je dit – zeker met meerdere kinderen – een beetje binnen de perken? En moet je alles bewaren? Ik denk van niet. 


De tekeningen en andere spullen die je wilt bewaren gaan in een doos. Bij ons staat deze naast de wasmachine op zolder. Daar gaat alles in, voorzien van een datum en een naam. Op Oudjaarsdag komt deze box op tafel. Dan halen we de spullen er weer uit en wordt er nogmaals geselecteerd. Ook een prima gezinsmoment om er samen nog een keer van te genieten. Een heel jaar aan werkjes. Je leert ze ook terugkijken. Wij hebben als stelregel dat we alle diploma’s – ja, ook het pietendiploma – bewaren. Daarna selecteren we samen zo’n tien tekeningen en spullen die we écht voor later willen bewaren. Je zult zien: het is (ook voor moeders ) gemakkelijker om afscheid te nemen van een verftekening als je alweer een half jaar verder bent.
De uiteindelijke selectie gaat dan in de ‘echte doos voor later‘ waar bijvoorbeeld ook het geboortekaartje in zit. Bij ons staan die dozen – één per kind – in de opbergkelder.
Het lijkt wat omslachtig, maar het is in de praktijk reuze eenvoudig. Ieder kind heeft één box. Dus daar moet alles van de pak en beet achttien jaar in 🙂 


Voor ouders die het toch lastig vinden om alles weg te doen, is er altijd nog een tussenstap mogelijk: je maakt er een foto van.  Dat kan bijvoorbeeld door alle schoolschriftjes van een bepaald jaar op de grond uit te spreiden en er een foto van te maken. Zo houd je de hoeveelheid foto’s ook een beetje beperkt. En bewaar ze in een apart mapje op bijvoorbeeld op een externe harde schijf met alle belangrijke documenten.

  • Als je op internet zoekt kom je ook allerlei leuke tips tegen om kindertekeningen op een andere manier te ‘bewaren’ dan in een doos. Wat dacht je van dit voorbeeld van Bea Johnson?

1 reactie op “De doos voor later”

  1. Je tips over de doos van later vind ik erg nuttig. Laatst viste ik de doos met kindertekeningen e.d. van mijn achttienjarige dochter op. Ze was sprakeloos toen ze hem uitpakte. Er kwamen allerlei herinneringen boven. Dat was een mooi moment. Ze wist echter niet dat ik dit bewaard had. Ze had dus nooit iets geweten als ik alles weggegooid zou hebben. Dit gaf me te denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.