De etalage

Het gaat bij minimaliseren niet om wat je wegdoet, maar om wat je houdt.

 

Ik schrijf dat vaker in mijn tips. Het is belangrijk om dat doel steeds voor ogen te houden. Uiteindelijk houd je spullen over die voor jou van waarde zijn, die jij belangrijk vindt. En dan is het fijn om die spullen een prominente plek in je huis en in je leven te kunnen geven.

Je zou het kunnen vergelijken met het inrichten van een etalage. Stel je eens voor dat je die ruimte zou mogen gebruiken om spullen te presenteren die voor jou van waarde zijn. Wat zou er dan allemaal in komen te staan? Je begrijpt; die etalage typeert jou. Als het goed is, krijgt een voorbijganger een indruk van wie jij bent. Net zoals je aan de etalage van een bakker kunt zien dat-ie brood verkoopt. Maar let op, een etalage heeft een beperkte ruimte. Als je die helemaal vol spullen zet, wordt het een zoekplaatje. Dan geef je geen duidelijk beeld van jezelf.


Maak dus keuzes, wees selectief. Houd alleen spullen die echt nog iets betekenen. Dat geldt ook voor hobby’s.

Je kunt een hele verzameling visspullen op zolder hebben liggen, omdat je tien jaar geleden graag met de hengel aan de waterkant zat. Maar als je daar nu geen tijd meer voor hebt (of neemt), kan je beter afstand doen van die spullen. Om even in het voorbeeld van de etalage te blijven: je zou jezelf voor de gek houden als je nu nog een hengel bij jouw belangrijkste spullen zou leggen. Wees dus niet alleen selectief, maar ook eerlijk.
.
En voor alle duidelijkheid: een etalage van een minimalist hoeft dus niet leeg te zijn 🙂 

Winkelwagen