De rest van de family gaat niet mee doen aan deze onzin…

Zelf ben je enthousiast over minimaliseren. Het liefst wil je meteen aan de slag in je huis. Maar soms is dat binnen een gezin best lastig. Jij hebt zin om alle rommel op zolder op te ruimen, de halve garage uit te mesten, maar je stuit op weerstand. Je man vindt het bijvoorbeeld hélemaal niets. Vindt het zonde om iets weg te doen. Zegt tegen je: ‘Weet je nog wat dat allemaal heeft gekost?’ Of: ‘Het eet geen brood toch, in de garage?’

Lastig natuurlijk, maar laat je niet ontmoedigen. Realiseer je dat minimaliseren een proces is. Bedenk hoe je vijf jaar geleden in het leven stond. Had je toen ook al afstand kunnen doen van de spullen op zolder? Zelf zet je waarschijnlijk elke keer kleine stapjes in dat proces. Het is dus gewoon zaak om je man elke keer een beetje enthousiaster te krijgen. Goed voorbeeld doet volgen.

Begin met projecten die alleen jezelf aangaan. Misschien heb je een hobby waar je veel spullen voor nodig hebt. Zoek dan die uitzet eens uit, ontrommel de doos met naaispullen, bijvoorbeeld. Benoem dat je blij bent met het resultaat.


Je zou bijna denken dat minimaliseren hetzelfde is als opruimen. Maar dat is het niet. Minimaliseren maakt juist ruimte voor dat wat jij wél belangrijk vindt. En ja, dat begint dan met het ontrommelen van je huis. Maar goed, als je al niet zo’n enthousiaste familie hebt, hoef je in het begin ook geen hoge verwachtingen te hebben. Ga dus ook niet meteen de cd-collectie van je man als gespreksonderwerp nemen en vragen of die gehalveerd kan worden (‘Je draait die amper!’) want dat levert vooral chagrijn op.


Minimaliseer in plaats daarvan bijvoorbeeld de keukenlade of het badkamerkastje. Daar zullen andere gezinsleden ook profijt van hebben. Je kan dat ook vragen. ‘Vinden jullie het fijn dat het keukenlaatje nu zo opgeruimd is? Hoef je niet meer te zoeken. En ik ben van plan nog veel meer van dat soort dingen aan te pakken.’


En uiteraard, als je al een tijdlang minimaliseert en minder inkopen doet (omdat je al genoeg spullen hebt en genoeg is genoeg) dan komt het moment om aan je man te laten zien wat dat nou financieel heeft opgeleverd. Want als je dat een beetje handig aanpakt moet je dat gaan merken aan je banksaldo. Je geeft immers minder uit. Is wel een dingetje om even te delen, toch?


Ik denk dat je je goed bewust moet zijn van de stappen in het minimaliseren. Je kan heel veel onderdelen van je leven rigoureus veranderen. Gezonder koken, minder uitgeven, lekker opruimen en ontspullen. Maar begin je extreem, dan kan dat wrijving geven. Stapje voor stapje dingen anders doen werkt vaak aanstekelijk. Laat het meer een ontdekkingstocht zijn die je samen beleeft, dan dat je partner en kinderen steeds weer overvalt met heel veel nieuwe inzichten. Er zijn nog heel veel stappen te zetten; denk aan minimaliseren op afval, gebruik van zonne-energie en tot in de puntjes recyclen. Rome is niet in een dag gebouwd.

Dus:

  • Kies voor kleine, praktische projectjes die snel resultaat bieden
  • Vertel je gezinsleden wat je allemaal doet en wat het oplevert. Neem hen mee in je proces.
  • Wees enthousiast! Je familie gaat die veranderingen merken en waarderen.
Winkelwagen