Durf jij ‘spullen van vroeger’ los te laten?

Je herkent het ongetwijfeld: als je het ouderlijk huis verlaat, krijg je een paar flinke dozen mee met spullen van vroeger. Mappen met tekeningen van de kleuterschool, oud speelgoed en je eerste babykleertjes; allemaal zorgvuldig verzameld door je ouders. Of misschien heb je nu nog altijd van die dozen bij je ouders staan, terwijl je toch al geruime tijd het huis uit bent. Het is maar net in welke fase je zit en hoe ‘bewaarderig’ je bent ingesteld. Het zou ook nog kunnen dat je zelf iets ouder bent en spullen hebt bewaard voor je kinderen die hoognodig een keer moeten worden meegenomen. Hoe dan ook, meestal zijn ‘t bezittingen waaraan we emotionele waarde toedichten, terwijl we er niets mee doen. Wat we hebben, blijft opgeborgen in een doos. Wees eerlijk, wanneer kijk je die doos eigenlijk in?

Zelf bewaar ik ook spullen voor mijn kinderen. Ik heb daar al eerder over geschreven. Wij streven naar een herinneringenbox per persoon. Waarom ‘maar’ een? Omdat ik denk dat je niet je hele kindertijd vast hoeft te houden. Spullen kunnen je helpen om herinneringen boven te halen. Maar wees realistisch: die tijd is geweest. Een paar dingen zijn leuk, misschien ook om aan je kinderen te laten zien. Maar meestal is het meer van hetzelfde; je haalt het verleden niet terug door nog meer te bewaren.

Daarom zou ik je willen adviseren om aan de slag te gaan met die dozen vol emo-spullen. Ik denk aan de ton met oud Playmobil. Of ‘t krat met autootjes. Kies een paar dingen uit, maak daarin een bewuste keuze. De rest kan weg. Door alles in dozen op zolder te bewaren stel je alleen maar het moment van beslissen uit.

Door kritisch naar je eigen spullen te kijken, kan je ook gemakkelijker keuzes maken in wat je bewaart van je kinderen. Wil je iedere haarlok, schoentje, rammelaar, tekening of zelfgemaakt cadeau houden? Wat gaat je kind er later mee doen? Ook weer bewaren in dozen op zolder? Dat schiet toch niet op? Laat ik het scherper zeggen: je zadelt je kind op met een probleem. Want door al die emo-spullen te bewaren, belast je een kind met een erfenis. Wie zit er nou te wachten op 25 tekeningen uit de kleutertijd? Zeggen een of twee tekeningen niet net zoveel?

En eerlijk is eerlijk: het kan soms lastig zijn om knopen door te hakken. Zorg daarom dat je eerst wat ervaring hebt opgedaan op gebied van minimaliseren. Begin met kleine projecten, maak het jezelf in ‘t begin niet te moeilijk. Train jezelf om een geoefende ‘taxateur’ te worden. Zodat je steeds gemakkelijker bepaalt wat voor jou van waarde is. Zodat je uiteindelijk eenvoudiger durft los te laten.

Winkelwagen