‘Gaat alles altijd zo perfect bij jullie?’

Onlangs kreeg ik een mail van een lezer. Dat vind ik altijd leuk. Ze vroeg: ‘Gaat alles altijd zo perfect bij jullie?’

Ha, je raadt het antwoord natuurlijk al: nee! En dat is juist de reden waarom ik zoveel waarde hecht aan het minimaliseren. Als gezin zoeken wij steeds naar balans. Zeker met oudere kinderen in huis betekent dat geven en nemen. Ze maken soms eigen keuzes. Het is steeds meer loslaten. We gaan niet op elke slak zout leggen en proberen weg te blijven uit de extreme hoek.

Het gaat ons echt om die minimalistische levensstijl. Die leven wij voor, maar het is geen dwangbuis. Onze kinderen hebben ook weleens vragen. In gesprek leggen we uit waarom we doen wat we doen. Het werkt goed om te benoemen wat je belangrijk vindt. Dat je praat over wat je bereiken wilt en waar je voor staat. Veel beter dan keer op keer zeggen ‘wat allemaal niet meer mag’. Dat zorgt alleen maar voor een negatieve vibe.

Ook merk ik dat het goed is om soms keuzes voor jezelf te maken. Dingen die ik fijn vind, hoef ik niet altijd aan mijn gezin op te leggen. Mijn man en ik denken over heel veel dingen precies hetzelfde. Ook als het gaat om minimaliseren. Als we van mening verschillen, gaan we natuurlijk wel in gesprek. Maar die verschillen mogen ook best blijven bestaan.

Dat laatste heb ik gedurende het proces echt moeten leren. Je kan niet alles afdwingen. Het is voorleven en loslaten. Soms gaat het anders. Soms gaat het zoals het gaat. Dat accepteer ik, ook al is het hier en daar lastig.

Dus dat ik op straat of in de winkel geen flyers meer aanpak, betekent niet dat mijn hele gezin dat niet meer doet. En dat ik graag kies voor tweedehands, betekent niet dat alle kinderen daar van houden. En mijn keuze voor een deodorant in zeepvorm, is voor sommige gezinsleden geen optie. Die willen normale deo. En ja, ik zou afstand willen doen van bepaalde dingen in huis, maar mijn man vindt die bijvoorbeeld nog wel waardevol. Het is geven en nemen. Veel veranderingen gaan nu eenmaal geleidelijk.

Herkennen jullie dit? Ik benieuwd waar jullie tegenaan lopen…

 

 

Winkelwagen