Kledinghangers

Regelmatig krijg ik vragen over het minimaliseren van de garderobe. Hoeveel kleding houd je? En hoe pak je dat aan met kinderen? Ik heb er inmiddels meerdere tips over geschreven die je heel eenvoudig kunt terugvinden in het archief op mijn website.

Vandaag wil ik het niet hebben over de kleding, maar over de hangers. Want als je kleren weg doet, houd je hangers over. Zo simpel is het. En ook dan is de vraag: hoeveel houd ik er?


Het is opnieuw een mooie oefening in het loslaten van spullen. Het begint met tellen. Hoeveel hangen er ongebruikt? Kom je wellicht nog hangers tegen waar meerdere kledingstukken overheen hangen? Dan is dit het moment om alle kleding een eigen hanger te geven. Kies de beste uit. Wat overblijft heb je dus niet nodig.

 

Maar kan je de hangers makkelijk weg doen? Of begin je meteen te twijfelen en denk je: ‘Toch nog maar even houden, zoiets komt altijd van pas’. Dat laatste klinkt heel aannemelijk, maar als je dat gevoel al met kledinghangers hebt, hoe gaat het dan bij alle andere spullen in huis? Ik zou zeggen: train jezelf in het bepalen van de juiste hoeveelheid. Wees kritisch. Stel jezelf de voor de hand liggende vragen: hoeveel gebruik ik er werkelijk? Hoeveel heb ik dus echt nodig? Het heeft ook een psychologisch effect: als je dagelijks tegen ongebruikte hangers aankijkt, is het net alsof je te weinig kleding hebt. Het is als die half gevulde boekenkast: die nodigt ook uit om meer boeken te kopen…

Ook hier komt de taxateur weer om de hoek kijken. Neem de tijd om te oefenen. Tel kledingstukken, bedenk goed of je liever kleding ophangt of neerlegt. Kijk eventueel ook naar kledingstukken uit de winter- of zomercollectie die je tijdelijk elders hebt ondergebracht.

Het ligt voor de hand om een paar hangers extra te houden. Maar een hele tas vol, onderin je kast, is echt niet nodig. Misschien kan je er iemand in je omgeving blij mee maken? Plaats bijvoorbeeld een foto op Facebook met de oproep ‘Gratis af te halen’.

Als je weet dat je voldoende hangers hebt, hoef je dus ook geen hangers mee te nemen als je door het Zweedse warenhuis loopt. Je kan die aanbieding dus makkelijk weerstaan. En ook de gratis hanger die in de kledingwinkel wordt meegegeven, kan je afslaan. Want die heb je niet nodig. Daar heb je die reservehanger voor bewaard. Ik wil maar zeggen: voorkom dat je in korte tijd weer een te grote voorraad aanlegt. Want het gaat sneller je huis in, dan eruit…

Winkelwagen