Een gemiddelde westerling bezit gemiddeld meer dan tienduizend spullen. Dat is echt enorm veel, vind je niet? Het kwam aan bod in de documentaire ‘De Donut economie’ (Tegenlicht 2017). Al even geleden gezien, maar nog steeds actueel en een echte aanrader!
In de documentaire gaat het over overconsumptie. Over de noodzaak van een nieuwe, circulaire economie. Over het belang van hergebruik. Die boodschap was wel duidelijk. En hoe herkenbaar ook. Want wat hebben we veel spullen. Onze kasten, garages, zolders, schuren; de ruimtes puilen uit. In veel huishoudens mist het overzicht. Want hoe meer je hebt, hoe lastiger het is om orde te houden. Laat staan dat je nog precies weet wat je allemaal bezit. Onze welvaart is over de top. We hebben veel meer dan we nodig hebben. Mag ik een voorbeeld geven? Je zal niet de eerste moeder zijn die na de zomer een korte broek terugvindt in de kast; een broek die niet eens gedragen is. Gewoon over het hoofd gezien. En blijkbaar werd-ie ook niet gemist. Of misschien ben je het type dat vaak iets kwijt is. Waar zijn mijn sleutels? Waar is mijn paraplu? Waar heb ik de pasjes van de bieb? Het speuren naar spullen kost onnodig veel tijd. En dan heb ik ‘t nog niet eens over alle irritatie die het oplevert. Stoor jij je soms ook zo?
Het zal je niet verbazen dat ik de oplossing zoek in het minimaliseren. Zo heel ingewikkeld is het ook niet. Minder spullen in huis = meer overzicht. Je bent daardoor minder vaak iets kwijt en dat geeft rust. Voor jezelf, maar ook voor de rest van het gezin. Ik zou zeggen: voorkom frustratie. Besteed de kostbare tijd die je hebt aan dingen die je energie geven!