Minimaliseer Maand dag 20

Je herkent het vast wel; van die bakjes en mandjes in huis waarin zich allemaal dingetjes verzamelen. Als je er blik in werpt weet je dat het tijd wordt om de kast eens uit te mesten. Maar zo’n hoge prioriteit heeft dat meestal niet. Je komt er niet aan toe. En toch word je er steeds aan herinnerd. Op zoek naar een potlood, nagelschaartje of inbussleuteltje. Veel mensen zijn zich niet half bewust van de druk die daar vanuit kan gaan. Elke keer een negatief gevoel bij het openen van een overvolle kast waarin je niet kan vinden wat je zoekt. Hoe heerlijk zou het zijn als je energie en tijd daar niet meer aan op gaan, maar juist wel aan de dingen waarvoor je kiest? Vandaag zetten we weer een stapje. En bedenk elke keer; kleine stapjes maken uiteindelijk een groot verschil. We gaan aan de slag met rommellaatjes, mandjes en bakjes

Voordat wij als gezin het proces van minimaliseren in gingen, had ik een heleboel van dit soort opbergplekjes. Bakjes in de kasten in de woonkamer, in het nachtkastje en in de badkamer. Makkelijke verstopplekken voor troep. Maar troep blijft troep, ook al zit het in mooie mandjes… Gooi de mandjes leeg. Voor welke spulletjes is het mandje wél bedoeld? Welke dingen zijn kapot? Zie je direct al prulletjes die je niet nodig hebt? Spullen waarvan je niet meer wist dat je die had?

Dan zitten er in dat soort mandjes ook vaak dingen die er helemaal niet in horen te zitten. Ik weet dat nog van het wasknijpermandje. Dat werd ook een vergaarbak van speelgoedjes en kleine gevonden voorwerpen. Zorg ervoor dat alles terecht komt op de plek waar het thuis hoort. Wees daar consequent in, leer je gezinsleden hetzelfde te doen. Een bakje met wasknijpers is een bakje met wasknijpers. Daar horen geen knikkers en auto’s in toch? Leg ze op de plek waar ze wel horen. Laat je niet verleiden dáar aan de slag te gaan…Dat komt een andere keer.

En tot slot: het spreekt voor zich dat je moet stoppen met mandjes, laatjes en bakjes waar spullen in ophopen. Zorg dat je van die rommeldingen afkomt. Dat maakt het leven zoveel gemakkelijker. Hoe heerlijk is het als je straks alleen dát nog in je huis hebt dat je echt gebruikt? Dat  geeft letterlijk ruimte in je huis, maar ook ruimte in je leven. En dat is wat minimalisme beoogt. Succes weer met aanpakken!

Winkelwagen