Minimaliseer Zomer Challenge 4

Troep steelt je tijd

Minimaliseren begint bij bewustwording. Ook al vind je misschien dat jouw overvolle huis geen probleem is, houd dan eens bij hoeveel tijd je per dag bezig bent met je spullen. Hoe vaak je ze moet opruimen, aan de kant legt om te stofzuigen of iets uit de kast nodig hebt waarvoor je eerst zes andere dingen moet verplaatsen. Als je al die dingen bij elkaar optelt, merk je pas hoezeer spullen je in de greep kunnen hebben. Da’s jammer, want je leven zou zoveel overzichtelijker kunnen zijn.

Meer rust
Minder spullen en een opgeruimd huis dragen bij aan een opgeruimd hoofd. Als je spullen kunt loslaten, dan kan je het ook in je hoofd loslaten en zal je merken dat je aan andere dingen toekomt die je eerder voor onmogelijk had gehouden. Dat is mijn ervaring.  Zoals ik wel eens in eerdere tips heb gezegd, verwarren sommige mensen minimalisme met iets als smetvrees. Of dat je in een kaal en ongezellig huis woont. Niet dus. Het is inderdaad een opgeruimd huis, maar alleen met die spullen erin die je fijn vindt. En een huis waarin de spullen zo zijn opgeborgen dat je er makkelijk bij kunt. Dat het werkt. Dat je je niet meer ergert of stoort.

Vandaag weer zo’n klein stapje: het op orde brengen van de verbandtrommel. Ga in huis eens op zoek naar alle spullen die in de medicijntrommel horen. Dus ook die paracetemol-strip uit je handtas. En de pleisters uit je keukenla. En het gaasverband uit het badkamerkastje. Pak ook de verbandtrommel uit de auto. En vergeet de mandjes met babyverzorgingsproducten…

Uitzoeken maar
Kijk eens in de verbandtrommel. Is dat wat er in zit nog goed qua datum? Is het nog bruikbaar? Zijn de verbandrolletjes bijvoorbeeld nog dicht en steriel?
Doe de lege strips uit het doosje paracetamol weg. Is medicatie over de datum: lever het in bij de apotheek. Vul de verbandtrommel zo nodig aan. En zet de trommel op een makkelijk te pakken plek buiten het bereik van kleine kinderhandjes.
En bedenk tevens: wat wil ik per se toch op een andere plek hebben? Bij ons ligt de neusspray (hooikoorts) in een keukenkastje en niet in de verbandtrommel.

Als je weet wat je in huis hebt en waar het ligt, dan hoef je op die dringende momenten nooit te zoeken. Wel zo handig, als je een snee in de vinger hebt. En omdat je het goed bijhoudt, weet je ook vrij snel of het (bijna) op is. Zo houd je het boodschappenlijstje lekker actueel. Wel zo handig.

(Disclaimer: Ik ben me ervan bewust dat er mensen zijn die erg veel medicijnen in huis hebben en daar allerlei procedures voor volgen, in verband met ziekte. Da’s natuurlijk een heel ander verhaal. Het gaat me in dit geval sec om de huisapotheek.)

Ook leuk: vertel je ervaring over deze opruimtip. Zaten er dingen in de verbandtrommel waarvan je niet eens wist dat je ze had? Kwam er iets onverwachts tevoorschijn? Wie vond er meerdere thermometers?
Deel ze hieronder, ik ben benieuwd!

Winkelwagen