Minimaliseren brengt rust…

Wie minimaliseert, gaat meer rust ervaren. Dat is een van de grootste voordelen. Het is natuurlijk geen tovermiddel, je moet er wel iets voor doen. Maar ik weet zeker dat het ook bij jou werkt. Als je duidelijke keuzes maakt en met minder spullen leeft, treedt er als vanzelf ook rust binnen. Dat kan niet anders.
Ik merk dat steeds meer mensen naar een eenvoudiger leven verlangen. En dat lijkt zo tegenstrijdig, alsof we niet genieten van onze welvaart. Maar ik denk vaak aan dat oude gezegde: overdaad schaadt. En dat zit ‘m niet alleen in de hoeveelheid spullen. Er zijn simpelweg te veel mogelijkheden, je krijgt de hele dag door prikkels. Het tempo in onze samenleving ligt hoog. Er verandert veel en vooral ook in korte tijd. Je moet behoorlijk bij de les blijven. Stress ligt op de loer. Ik vertel je niets nieuws natuurlijk. De meeste mensen hebben de handen vol aan de combinatie van gezin, baan, huishouden en sociaal leven. Misschien ervaar jij het allemaal wel als heel hectisch. Er wordt te veel van je gevraagd, er moet te veel gebeuren. Misschien loop je wel achter de feiten aan en lukt het je niet om ‘bij te blijven’. Ook dan biedt minimaliseren uitkomst.

Vier redenen waarom het werkt:

  • Als je minder spullen in huis hebt, dan gaat je huishouden veel gemakkelijker. Je hoeft minder op te ruimen, minder schoon te maken, minder lang te zoeken. Het is een cliché, maar een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Dat geeft rust.

  • Als je minder spullen hebt, dan heb je minder keuzestress. Wat je hebt, gebruik je. Denk ook even aan de kledingkast; je hoeft niet lang te twijfelen, want die paar setjes kleding staan je goed en zitten je lekker. Het neemt je minder in beslag, je ervaart rust.

  • Je doet niet meer mee aan de wedloop; je hoeft geen spullen meer te kopen omdat anderen om je heen die spullen ook hebben. Je laat je leiden door wat voor jou van belang is. Dat geeft een tevreden, positief gevoel. Dat geeft rust.

  • Je hoeft niet langer op koopjesjacht. Je doet het niet langer fout als je die aanbieding laat liggen. Je bespaart juist geld, want je koopt sowieso minder. Je spaart tijd uit, want nadenken over ‘wat je allemaal wilt kopen en hoeveel geld daarvoor nodig is’, wordt steeds minder van belang. Je gaat een middag weg met je dochter, in plaats van de winkelstraat door. Je ervaart rust.

Vooral vrouwen zijn er goed in om taken te stapelen; we leggen onszelf heel veel dingen op. Dat bouwt druk op. Terwijl dat lang niet altijd hoeft. Je kan de prioriteiten ook anders leggen. En het heeft helemaal geen zin om jezelf continu met andere moeders te vergelijken ‘bij wie het allemaal vanzelf lijkt te gaan’.  Als je verandering wilt, dan moet je andere keuzes maken. Zo simpel is dat.

Ik las ergens: ‘Ik zeg niet nee omdat ik het te druk heb. Ik zeg nee omdat ik niet wil dat ik het te druk krijg…’

Aan welke verandering zou jij willen werken om meer rust te ervaren?

Winkelwagen