Minimaliseren is vaak een beetje schipperen…

Minimaliseren is een proces waarin je elke keer keuzes maakt. Wil ik dit echt houden? Gebruik ik dit daadwerkelijk? Het lijken eenvoudige vragen, maar er gaat soms een hele wereld achter schuil van emoties en verstandelijke overwegingen. Kortom, het kan in de praktijk best lastig zijn. Soms ben je er zelf wel uit, maar denkt de rest van de familie toch heel anders over die keuze. En krijg je opmerkingen als: ‘Ga je dat weg doen? Dat is toch zonde…’ Tja, wat doe je dan?

Het is goed om te weten dat het een persoonlijk proces is. Wat jij beleeft, hoeft je partner niet meteen op dezelfde manier te ervaren. Dat geldt ook voor je kinderen. Ga er niet domweg vanuit dat iedereen meteen begrijpt waarom je voor iets kiest. Probeer ’t – zo goed en kwaad als het gaat – uit te leggen. Steeds weer opnieuw. Heb vooral geduld.

Het is een cliché, maar het is ook in dit proces ‘geven en nemen’. Je kan het niet altijd krijgen zoals je het hebben wilt. Je zult soms moeten schipperen.  En da’s voor mij soms verdraaid lastig 🙂 Elk stapje in het minimaliseerproces is waardevol. Kijk naar alles dat wél lukt!

1 reactie op “Minimaliseren is vaak een beetje schipperen…”

  1. Hoi

    Ik heb net naar de documentaire Minimalist gekeken op Netflix. Een geweldige documentaire over 2 succesvolle zakenmannen die hun leven totaal omgegooid hebben en heel gelukkig zijn nu met heel weinig. Het sprak mij erg aan, zo erg dat ik gelijk 5 vuilniszakken met troep heb gevuld en weggegooid. Morgen een ritje naar de kringloop(lekker beweging gelijk) om mijn vaasjesverzameling, die een beetje uit proporties begon te raken, te doneren. Ik moet zeggen, het geeft een heel goed gevoel. Nou woon ik alleen(kids zijn de deur uit) dus is het makkelijker beslissen. Niemand die roept dat ik dat allemaal niet weg moet doen. Alleen vriend af en toe. Hij is van het type ïk bewaar alles want je weet nooit wanneer je het nog eens nodig mocht hebben”Nou het is goed dat wij niet samenwonen. Succes et het minimaliseren. En zoals de ene acteur in de docu zo mooi afsluit met: Hou van mensen en gebruik spullen. Het omgekeerde werkt nooit. Mooi he?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.