Nee-Nee-sticker

Dit wordt de makkelijkste tip die ik je kan geven, maar wel een die voor een grote verandering kan zorgen. Minimalisme begint namelijk bij de voordeur van je huis. Jij bent de poortwachter! Het begint bij de brievenbus. Je plakt daar z.s.m. een Nee-Nee-sticker op. Wij hebben dat al heel wat jaren geleden gedaan. Geen folders en huis-aan-huiskrant meer voor ons. De sticker is trouwens gratis verkrijgbaar in de hal van het stadhuis.

Eerder was ik verzot op foldertjes. Die ging ik eens heerlijk op mijn gemak uitpluizen. Ik zag aanbiedingen en bedacht me dat die wel handig waren om aan te schaffen. Terwijl ik voordat de foldertjes op de deurmat vielen niet had bedacht dat ik die spullen nodig had. Natuurlijk gebruikte ik de folders ook om te weten waar dit keer de wasmiddelen in de aanbieding waren. Maar ik merkte dat ik vaak het gevoel kreeg dat het dom was als ik die aanbiedingen liet liggen. En het product een week later zou aanschaffen, voor het volle pond. Op dat sentiment spelen ze handig in, die jongens van de marketing…

Folders digitaal
Maar dat is veranderd. Ik krijg geen foldertjes meer. Bekijken doe ik ze heel af en toe. Op internet. Dat scheelt ook nog eens heel veel papier (lees: bomen). Er zijn diverse websites waarop je per supermarktketen kan kijken wat er die week in de aanbieding is. Ik koop nu alleen dingen die we écht nodig hebben. En het grappige is: zonder folders ben ik juist goedkoper uit!  Ik kijk heel kritisch naar wat ons huis binnenkomt. En je raadt het al, bij heel veel spullen probeer ik het zo draaien dat het antwoord natuurlijk NEE is. Want, wat er niet in komt, hoeft er ook niet meer uit… Dat laatste is denk ik het belangrijkste van het hele minimaliseerproces.

Winkelwagen