Nu de dagen korter worden en de bladeren van kleur veranderen, krijg ik altijd zin in speculaas. Bij deze het recept.
Ingrediënten voor een bakplaat
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 400 gram (plantaardige) boter
- 300 gram bruine basterdsuiker
- Snufje zout
- 5 theelepels speculaaskruiden (verkrijgbaar bij de bakker of supermarkt)
- 1 geklutst ei (optioneel voor het bestrijken)
- Amandelsnippers of hele amandelen voor decoratie
Bereiding
- Deeg maken: Kneed het zelfrijzend bakmeel, boter, bruine basterdsuiker, zout en speculaaskruiden samen tot een mooie bal.
- Uitrollen: Leg een vel bakpapier/ bakmat of beboter de bakplaat en plaats het deeg hierop. Druk het deeg plat met je handen.
- Bestrijken: Kluts het ei en bestrijk hiermee het deeg.
- Versieren: Maak met een vork een decoratief rooster in het deeg en bestrooi het geheel met amandelsnippers of druk er her en der een amandel in.
- Bakken: Bak de speculaas 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Ingrediënten voor een springvorm (Ø 20-24 cm)
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram boter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- Snufje zout
- 2,5 theelepel speculaaskruiden
- 1/2 ei (voor bestrijken)
- Amandelsnippers of hele amandelen voor decoratie