Sint Maarten

Sint Maarten wordt bij ons in het dorp nog niet eens zo heel lang gevierd. Toen wij hier net kwamen wonen, zo’n tien jaar geleden, werd er niet echt aan Sint Maarten gedaan. Wel liepen wij met een paar moeders een klein rondje door onze straat. Gewoon, kneuterig en gezellig. En ach, bij die paar huizen waar we aanbelden, daar hadden ze echt wel een snoepje liggen. Nu het feest in opmars is en het aantal kinderen dat meeloopt jaar na jaar groeit, wordt er al flink rekening mee gehouden in de buurt. Je moet zorgen dat je iets in huis hebt. Ik zie het ook in de winkels trouwens, die verandering. Overal bieden ze lantaarntjes en lampjes aan. En als het even kan ook nog speciaal snoepgoed. Ik krijg er een beetje hetzelfde gevoel bij als bij de avondvierdaagse: het lijkt wel alsof we elkaar steeds moeten overtreffen. 


Maar goed, Sint Maarten, dat feest vraagt om een lampion. Al zeker 8 jaar geleden kochten we de lampjes. Die worden jaar na jaar weer gebruikt. Na de bewuste avond leg ik ‘m weg op een vast plekje in de kast in de schuur. De batterij haal ik er uit; die kunnen weer worden opgeladen. Zo’n standaard lampstokje is niets eens nodig. Een leuke stok met een los lampje werkt ook prima. En de lampion zelf maken kan ook natuurlijk. Da’s leuk voor kinderen. Op Pinterest vind je enorm veel ideeën. Ook op de site doe-mij-maar-uiensoep vind je beschrijvingen voor het zelf maken van een lantaarn en stok.


Maar goed, dan rest de vraag: wat gaan we die kids meegeven? Tot een paar jaar geleden kocht ik standaard een paar van die zakken mini-reepjes. Maar da’s afvaltechnisch niet zo’n goede optie meer. Bovendien ben ik een beetje klaar met altijd snoep als cadeau of waardering. Kleine speelgoedjes wil ik ook vermijden. Gelukkig zijn er nog veel meer leuke dingen te bedenken. Ik noem er een paar:

Teken een gezichtje op een mini banaan
Maak een aapje van een banaan
Maak een Nemo-vis van een mandarijn
Maak een hengel van een soepstengel met een visje eraan
Maak een piraat van een banaan
Maak een appel met ‘rupsje nooit genoeg’
Maak een spin van een rozijnendoosje en pijperagers als poten

Wat ik dit jaar doe vertel ik nog maar even niet…

Zo zijn er nog heel varianten te bedenken natuurlijk. Zullen we elkaar inspireren? Deel hieronder je eigen ervaringen. Hebben we mooi nog een paar daagjes om de boel voor te bereiden…

3 reacties op “Sint Maarten”

  1. Hier het eerste jaar ook mandarijnen, maar dat werd niet echt gewaardeerd. Los snoep moeten ze van mij ook weggooien, dus dat delen we ook niet uit. Tot 2 jaar terug deden we een klein kadootje. Een leuke pen, een notitieblokje, een stickerboekje zoiets. Dat vonden ze wel erg leuk, maar werd me te duur. Dus nu toch maar gewoon een verpakt snoepje

  2. Het erste jaar dat wij in ons huis woonden en de kinderen langs kwamen wilde ik een mandarijn geven. Op een kind na, wilden ze die niet. Alleen snoep willen we. Sinds die tijd mogen ze ons huis voorbij gaan.

  3. Zelf moeten de kinderen los snoepgoed weggooien omdat ik dat niet fris vind. en dat hoor ik ook veel om me heen. Een soepstengel met visje is hartstikke leuk maar zou in die categorie vallen en dat is jammer dan. Een paar jaar geleden wilde dochter heel graag mandarijntjes omtoveren tot Ernie van Sesamstraat. Dat lukte heel goed, maar we hielden er enorm veel over. Veel kinderen wilde ze niet of vroegen meteen waar het snoep nou was. Sinds die tijd gewoon weer een verpakt snoepje of reepje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen