Thuis

Je kent ze vast wel, van die borden van steigerhout met daarop een tekst als ‘Thuis is waar we liefhebben, waar we plezier maken waar we…’ En vul zelf maar aan. Zelf heb ik zo’n bord niet, maar ik zie ze regelmatig ergens hangen.

Voel jij je ook echt thuis als je het huis binnenkomt? Met welk gevoel keer je terug na een dag werken? Met name vrouwen zijn er een meester in om meteen weer allerlei dingen te moeten, zodra er ook maar een voet over de drempel is gezet. ‘Ik moet de zooi opruimen, ik moet de was wegwerken, ik moet nodig eens aan de slag met…’

En ook al ben je misschien best dankbaar voor alles, die gevoelens over wat er allemaal nog moet gebeuren kunnen je enorm opjagen. Misschien loop je jezelf wel voorbij. Dat zou niet goed zijn. Je hebt immers ook rust nodig. Als thuis geen prettig gevoel geeft, laad je niet op. Wellicht herken je dit. Of dat je baalt van de vele spullen die je niet kwijt kunt, van de troep in huis, van de inrichting. En dan heb je ook nog de zorgtaken voor je gezin en de drukte op het werk. Door zo’n situatie kan je energie makkelijk weglekken. Het is goed om jezelf de vraag te stellen: voel ik mij prettig in dit huis? Is dit wel wat ik wil? Ik bedoel dus niet dat je meteen moet verhuizen naar een villa met zwembad.

Kijk naar kleine dingen. Heb je een stoel of een plek voor jezelf waar je kunt ontspannen en genieten van een kop thee? Ervaar je die rust in huis? Als jij je stoort aan veel dingen of baalt van de hoeveelheid spullen, dan zit er maar een ding op… Je kan het antwoord al raden natuurlijk: ga minimaliseren en streef naar alleen dat in je huis wat je ook écht belangrijk vindt en gebruikt. Want dat geeft zo veel rust. Gun het jezelf!

Winkelwagen