Tip 115: Het kledingbriefje

Tip 115: Het kledingbriefje
.

Het is weer herfst, de temperatuur is behoorlijk gedaald: een goed moment om alle kleding van de kinderen eens kritisch te bekijken. Da’s altijd wel even een dingetje in huize Van den Berg. Met vijf kinderen (waarvan drie flink in de groei) kan ik ondertussen elke week wel de balans opmaken. Er is er altijd wel een uit een shirt gegroeid. Hoort er natuurlijk allemaal bij, is helemaal niet vervelend. Bovendien ben ik gek op kinderkleding. Ik puzzel graag op allerlei nieuwe combinaties.
.

Toch is er in de afgelopen jaren wel wat veranderd. Voordat ik bevangen werd door het minimaliseervirus liet ik me vooral leiden door het aanbod in de winkels. Ik begon in augustus al winterkleren te kopen. We hadden toen nog drie kinderen en ik dacht er verder niet over na: ik kocht wat ik leuk vond. Eenmaal thuis zocht ik dan de kast uit en legde de nieuwe stapel vooraan. Heel eerlijk gezegd denk ik dat ik toen ook al niet zo extreem veel kleding kocht voor de kinderen. Ik ken moeders die het dubbele aanschaften. Maar tegenwoordig heb ik het aantal kledingstukken echt drastisch teruggeschroefd. Lees daar ook eens over in tip 15.

.

Hoe pak ik dat verder aan?
.
· Ik begin in de kasten van de kinderen met selecteren. Hebben ze zomerkleding die ze niet kunnen doordragen? Dan berg ik die op voor een broertje of zusje of ik maak een ander er blij mee. Ik merk namelijk dat veel kleding prima in meerdere seizoenen gedragen kan worden. Een zomerhemdje kan zonder moeite onder een wintervestje. Zoals ik al zei: vooral lekker combineren, daar word je creatief van…
.
· Daarna kijk ik hoeveel setjes er te maken zijn. Per kind reken ik op acht setjes. Gewoon een paar broeken, een paar shirts en voor de meiden ook nog een paar jurken.
.
· Ik geef onze kinderen niet altijd nieuwe kleding en zeker niet kleding van de duurste merken, maar het is wel belangrijk dat ze alleen in de kast hebben liggen wat ze ook écht graag dragen. Daar zijn we dus kritisch op. Ik luister goed naar wat ze zelf aangeven. Het heeft geen zin om die ene broek die je zelf leuk vindt toch maar te kopen terwijl je weet dat je zoon er een bloedhekel aan heeft. Ik kies bewust voor een paar setjes die ze met plezier dragen.
.
· Voordeel van niet al te veel kleding is dat ze het ook intensief gebruiken en soms volledig afdragen. Heb je te veel kinderkleding in de kast, dan loop je het risico dat het amper wordt aangetrokken. Waarna het vervolgens alweer te klein is geworden. Onzinnig vind ik dat. En zonde van het geld.
.
· Vervolgens maak ik met de kinderen een ‘kledingbriefje’ waarop we schrijven welke kleding ze nog nodig hebben. Dat verschilt per kind. De oudste heeft een groeispurt, dus die heeft dit najaar echt wat nieuws nodig. Zijn jongere broer bijna niks.
.
· Voor alle duidelijkheid: ik leg onze kinderen ook goed uit hoe ik dat aanpak. Dat ze ook niet onderling jaloers gaan worden. Het valt prima uit te leggen waarom de een soms wel aan iets toe is en de ander nog niet. Desnoods laat je ze in elkaars kasten kijken.
.
· Aan de hand van het ‘kledingbriefje’ zoek ik eerst naar tweedehands kleding. Bij kinderkleding gaat dat gemakkelijk, voor pubers is het lastiger, merk ik. Zeker als ze tussen twee maten in vallen. Maar er is zoveel tweedehands te koop; het is echt zonde om het allemaal nieuw te kopen. En ieder nadeel heeft zijn voordeel: vaak koop je tweedehands kleding die niet veel is gedragen. Simpelweg omdat de rest van de bevolking nog wel véél te veel in de kast heeft liggen…
.
· En als er dus na zo’n zoektocht nog wensen overblijven, dan is er altijd nog gelegenheid om naar een winkel te gaan en de rest nieuw aan te schaffen. Dan kunnen ze er weer een half jaar tegenaan…

.

Op Orde #Opgeruimd #Regelmaat

8da8c4a1d1b4bcdb5ef7

Winkelwagen