Tip 119: Terugval

Tip 119: Terugval
.
Je was toch zo lekker op dreef hè. Er zijn al veel onnodige spullen je huis uit. Wat een vooruitgang ten opzichte van een half jaar geleden. Of toch… De laatste weken zie je dat allerlei opgeruimde plekken langzaamaan weer verrommelen. De krantenmand puilt. Er ligt opeens Lego, een bieropener en een nagelschaartje in de fruitschaal. Daar was toch een andere, vaste plek voor? Op de stoel bij de eettafel stapelt de post zich alweer op. Nog niet weggewerkt. En balen: je hebt toch weer heel veel kleding meegenomen tijdens het shoppen met een vriendin. Weliswaar allemaal voor je kinderen, maar je had jezelf nog zo voorgenomen om niets te kopen. Want ze hebben eigenlijk de winteruitzet al compleet. Nou ja, van die dingen. Misschien in meer of mindere mate herkenbaar. Hoe dan ook: goede voornemens kunnen naar verloop van tijd verzanden. Da’s helemaal niet zo gek.
.
Ik vergelijk het vaak met lijnen. Soms ben je heel gedreven, gaat het een lange tijd goed. Maar soms zitten die kilo’s er in mum van tijd weer aan. Zo kan dat ook werken bij minimaliseren. Het lukt even niet en dat geeft een negatief gevoel. Je faalt. Voer voor allerlei negatieve overtuigingen over jezelf. ‘Zie je wel, ik kan het gewoon niet. Ik krijg nooit zo’n opgeruimd huis als mijn vriendin.’
.
Mocht je dat bij jezelf constateren, gooi het bijltje er dan niet bij neer. Helemaal ‘op orde’ komen is vaak een proces van jaren. En gedurende dat proces kom je jezelf soms keihard tegen. Minimaliseren draait om dat wat je écht belangrijk vindt in je huis en je leven. Het gaat om keuzes maken, om bewust leven. Zodat de knop op een gegeven moment radicaal om gaat. Ik denk ook even aan mensen met financiële problemen. Om daar uit te komen, helpen geen halve maatregelen. Ook dan moet de knop volledig om. Dan heb je ook wel eens een terugval. Dat je spijt hebt van een uitgave waar je eigenlijk geen geld voor had. Maar hoezeer je jezelf ook kunt tegenvallen, er gaat pas echt iets veranderen als je daarna gewoon weer de draad oppakt. Focus jezelf op het doel. Waarom wil je eigenlijk minimaliseren? Wat gaat het je opleveren? Als je een keer in een zwakke periode zit, schrijf het doel op een briefje en plak het op je badkamerspiegel. Het helpt je herinneren aan het waarom en het geeft je een positieve prikkel om door te gaan.
.
Ook kan het goed zijn om jezelf af te vragen waarom je in oude gewoontes terugvalt. Misschien moet je eerlijk zijn tegen jezelf. Heb je vooral opgeruimd en spullen verplaatst. En komt het er nu op aan dat je heel rigoureus het kaf van het koren gaat scheiden. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden hè. Als je domweg nog te veel spullen in huis hebt, is het niet zo vreemd dat het snel weer rommelig wordt. Je kan alle T-shirts keurig opvouwen en opstapelen, maar te veel is te veel. Er hoeft maar een stapel van twintig shirts om te vallen en weg is je overzicht. Met een beetje ordenen en opruimen ben je er simpelweg nog niet. Neem van mij aan: minder hebben werkt zó bevrijdend. Het geeft rust, focus, overzicht, energie en tijd.
.
Misschien is niet je hele gezin aan boord, als je begrijpt wat ik bedoel. Misschien dat niet iedereen even enthousiast meegaat in jouw nieuwe manier van leven. Dat kan hè? Je kinderen proppen toch weer gewoon alle zooi in de gangkast. Ga dat gesprek dan aan. Maak afspraken met man en kinderen.
.
Mocht je het lastig vinden om na zo’n dipje de draad weer op te pakken, ga dan niet heel groot denken. Probeer niet alles in een keer ‘op te lossen’. Begin met kleine projecten. Bescheiden opruimklussen; het aanrechtkastje, de medicijntrommel, je nachtkastje. Zorg ervoor dat je snel succesjes boekt. Dat stimuleert om door te pakken. Klinkt misschien gek, maar coach jezelf. Zie het als een proces. Sta toe dat je mindere momenten hebt, maar ga daarna weer met extra veel zin aan de slag.
.
Op Orde #Regelmaat #Doen

994801c56965ea8815a0

Winkelwagen