Tip 139: Speculaas bakken

Tip 139: Speculaas bakken
.

Als er iets is dat ik van mijn moeder heb geleerd, dan is het wel bakken. Al van jongs af aan hielp ik mee. Niks lekkerder dan de haken van de mixer aflikken als mijn moeder cake maakte. En met mijn kinderen gaat het niet veel anders. Ik bak heel vaak. Ik vind dat heerlijk om te doen. Ik doe het ook om afval te besparen. Zo bak ik wel twee keer per week een kruidkoek. Dat is een prima alternatief voor verpakte schoolkoeken. Elke dag gaat er een plak mee in het trommeltje. Zelf bakken heeft ook het voordeel dat je precies weet wat er in zit en het is natuurlijk gewoon heel erg lekker.
.

Daarom vandaag een recept voor een bakplaat vol speculaas, zoals op de foto. Ik waarschuw je: het is echt een suiker- & vetbommetje, maar superlekker. Ik maak een hele plaat vol, want bij ons (lees: vijf kinderen) is-ie zo op. Mocht je een iets kleinere willen maken, halveer dan de hoeveelheid ingrediënten en bak de speculaas in een boterkoek- of een springvorm.
.

Om te beginnen kneed je de volgende ingrediënten tot een bal:

– 500 gram zelfrijzend bakmeel
– 400 gram boter
– 300 gram bruine basterdsuiker
– Snufje zout
– 5 theelepels speculaaskruiden (haal ik bij de bakker, maar er liggen ook zakjes in de supermarkt)
.
Doe het deeg vervolgens op de bakplaat op een velletje bakpapier of een siliconenmat en maak de bol mooi plat. Ik rol er altijd even met een glas overheen, dan is het geheel mooi strak. Kluts een eitje en bestrijk het geheel. Maak met een vork een mooi rooster in het deeg. Bestrooi het met amandelsnippers of druk er her en der een amandel in.
.
Daarna kan het voor 20 tot 25 minuten in de oven op 200 graden.
.

Wil je liever gevulde speculaas?

Dan ga ik uit van 750 gram zelfrijzend bakmeel, 600 gram boter, 450 gram suiker en 7,5 theelepels speculaaskruiden.
.
Kneed je met de hand? Dan zou ik het deeg in twee delen kneden. Anders wordt het wel een hele zware klus. Ik doe het in de machine, dus dan maakt dat niet uit.
.

Verdeel het deeg na het kneden in twee gelijke delen. Leg een laag deeg op de bakplaat en druk die aan. Daarop komt een laag spijs. Ik haal rauwe spijs bij de bakker (250 gram). Daar doorheen kneed ik een eitje. De spijs verdeel ik over de onderste laag. Daarop komt de bovenste laag deeg. Tot slot bestrijk ik ook dat geheel met een eitje. Met een vork maak je een mooi rooster aan de bovenkant en om het af te maken amandelen erop.
.
Succes verzekerd, echt mmm…
.

Ondertussen kunnen je kinderen misschien wel pepernoten bakken. Daarvoor heb je nodig:

· 150 gram boter
· 125 gram donkerbruine basterdsuiker
· 10 gram speculaaskruiden
· 250 gram zelfrijzend bakmeel
· 4 eetlepels melk
.

Ook dat kneed je weer tot een grote bal, daarna maak je kleine bolletjes (knikkers) die je plet tot je pepernoten hebt. Leg ze een beetje uit elkaar op een bakplaat (op bakpapier of zo’n bakmat). Bak ze daarna af op 160 graden – ongeveer 15 minuten.
.

Eet smakelijk!
.
Op Orde #DIY #Eenvoud

Winkelwagen