Tip 152: Minimalistisch strijken

Hoe strijkt een echte minimalist? Niet, waarschijnlijk. Dat bespaart een hoop stroom en gedoe. Maar dat is voor de meesten van ons (ook voor mij trouwens) geen optie.

Toch heb ik een paar tips voor je.
– Hang de was netjes op. Dat voorkomt kreukels en vermindert strijkgoed. Een goed begin is het halve werk. Hang een blouse of shirt eens wat vaker aan een kledinghanger.

– Een wasdroger kost veel stroom en mijn ervaring is dat wasgoed er vaak gekreukt uit komt. Wij hebben de droger indertijd verkocht. Alles droogt aan de waslijn op zolder of aan de molen buiten. Dat geeft minder strijkgoed.

– Als je de was opvouwt en tussendoor een paar kledingstukken gaat strijken, moet de bout lang aan staan. Dat kost veel stroom. Vouw daarom eerst de was op die niet gestreken wordt en zet daarna pas het strijkijzer aan voor de gekreukte kledingstukken die overblijven.

– Als de strijkbout nog niet helemaal op temperatuur is, kan je er toch al mee werken. Pak eerst de kleding die je maar heel licht hoeft te strijken. Dat linnen shirt doe je pas als de bout heet is.

– De strijkbout kan op tijd weer uit; de bout blijft vaak nog lang warm. Goed genoeg voor die laatste paar shirts.

– Voor het desinfecteren van een zakdoek of theedoek is het verstandig om de bout heet te zetten. Maar veel kleding heeft geen hitte nodig. Leg de kleding op volgorde van hitte. Hoe eerder je klaar bent, hoe beter.

– Ik strijk met een eenvoudig stoomstrijkijzer. Ik maak de zool regelmatig schoon. Ook ontkalk ik het ijzer. Daardoor gaat het langer mee. Bij apparaten kies ik vaak voor zo min mogelijk functies. Mijn ervaring is dat apparaten dan minder snel stuk gaan.

Maak tijd vrij
Bij het minimaliseren maak je ruimte in je leven voor dat wat je echt belangrijk vindt. Ik vind strijken niet leuk en ook niet superbelangrijk. Minder strijkgoed kost minder stroom en dus minder geld, maar levert ook tijdwinst. Die tijd stop ik liever in iets anders.

Maar genoeg over mij: hoe strijk jij de was? En wat voor type ijzer heb je? Minimaliseer je al op strijkgoed?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.