Tip 158: Duurzame zakdoekjes.

We snuiten heel wat weg in deze maanden. Hoe zit het met de milieubelasting van al dat gesnotter? Ik las onderstaande in de Volkskrant van vorige week. Wij gebruiken zelf altijd wasbare zakdoeken. Maar is dat eigenlijk wel de juiste keuze?

 

Wat is beter: katoenen of papieren zakdoekjes?

Helaas, daar is geen sluitend antwoord op te geven. De milieubelasting van papier en katoen is lastig te vergelijken. Zowel papier (bomen) als katoen (planten) worden gemaakt van zogenaamde  ‘hernieuwbare grondstoffen’.  Maar de milieubelasting van katoenen zakdoeken zit vooral in het grote water- en bestrijdingsmiddelengebruik bij de katoenteelt, plus wassen en strijken zegt Milieu Centraal. Biologisch katoen doet het beter, maar biokatoenen zakdoeken bestaan amper.

 

En de milieubelasting van papieren zakdoekjes?

Die is afhankelijk van het soort vezel, het water- en energieverbruik bij de papierproductie en de schadelijke stoffen die vrijkomen. Ze geven ook meer afval. Hoe vaker je erin snuit, hoe lager de milieubelasting.

 

Maar katoenen zakdoeken gaan toch veel langer mee?

Klopt. Dat is meteen het grootste pluspunt van katoen. Toch hangt zelfs dat af van hoe vaak je de zakdoeken gebruikt en hoe vaak en heet je wast, droogt en strijkt. Al zal één zakdoek in een volle trommel weinig uitmaken.

 

Papieren zakdoekjes zijn tegenwoordig toch allemaal van verantwoord hout gemaakt?

Was dat maar zo. Sommige huismerktissues in supermarkten en de zakdoekjes van Kleenex hebben het FSC-mixkeurmerk. Dat betekent dat ze voor 70 procent gemaakt zijn van houtvezel uit duurzaam beheerde bossen. Tempo heeft geen keurmerk. Maar ook die 70 procent FSC-vezels zijn nog steeds nieuwe vezels.

 

Nieuwe vezels?

Het is veel duurzamer als je zakdoekjes maakt van gerecyclede vezels. Zulke zakdoekjes zijn er wel, maar je moet er goed naar zoeken. Tot voor kort had supermarkt Hoogvliet zakdoekjes van het merk Renova Green, met het Europees Ecolabel. Goedkoper nog dan Kleenex, maar ze verkochten niet, zegt de woordvoerster van Hoogvliet. Jammer, want ze bestaan voor 100 procent uit gerecycled papier: je vindt ze nog op internet ( beslist.nl, drogisterij.nl). Natuurwinkels verkopen zakdoekjes van het merk Memo met het Duitse ‘Blaue Engel’-keurmerk. Ook gemaakt van 100 procent oud papier, maar duurder.

 

Kost het niet veel chemische troep dan om zakdoekjes te maken?

Er worden veel minder milieubelastende chemicaliën gebruikt dan voor de fabricage van zakdoekjes dan vroeger. Alle producenten zijn gestopt met chloorhoudende bleekmiddelen. Gerecyclede vezels hadden vroeger extra ‘natsterkteverbeteraars’ nodig. Bovenstaande keurmerkzakdoekjes doen het zonder, maar snuiten prima.

 

Welke zakdoekjesmoet ik nu kopen?

Snuiten in een zakdoekje met een milieukeurmerk is altijd duurzamer dan snuiten in ‘gewone’ zakdoekjes. En gebruik ze een paar keer.

Welke zakdoeken gebruiken jullie?

Winkelwagen