Tip 178: Minimaliseren en ‘Leven zonder afval’

Tip 178: Minimaliseren en ‘Leven zonder afval’

Wat kan verpakkingsvrij toch heerlijk en makkelijk zijn. Je ziet op de foto een van mijn favoriete drankjes van dit moment. Op zaterdag haal ik verse munt op de markt. Zonder verpakking. Heel makkelijk eigenlijk. Ik geef mijn groentezakje, de marktvrouw doet er een bosje blaadjes in en thuis kieper ik die in de onderste la van de koelkast. Klaar voor gebruik. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik geniet ervan!


Minimaliseren = afval besparen?

Als je vaker meeleest, dan weet je dat ik ook schrijf over afval besparen. Mensen denken soms dat minimaliseren en ‘zero waste’ als vanzelf bij elkaar horen. Toch zijn er duidelijk verschillen. Ik streef een minimalistische levensstijl na, maar dat zou ook zonder afvalbesparing kunnen. Bij minimaliseren streef je er naar om alleen in je huis en in je leven te houden wat je echt gebruikt en belangrijk vindt. Om in het voorbeeld van de thee te blijven: je koopt alleen thee die je heel lekker vindt. En je neemt dus niet genoegen met ‘minder lekkere thee’ omdat die in de aanbieding is. Daarbij spelen de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en het hele milieuvraagstuk in eerste instantie helemaal geen rol. Want je laat je vooral leiden door smaak.

Van het een komt het ander
Toch liggen de keuzes die ik maak op het gebied van afvalvermindering helemaal in het verlengde van minimalisme. Ik kies heel selectief. Zelfs als het gaat om een kopje thee. Ik probeer het milieu te sparen. Ik ben ervan overtuigd dat we goed voor deze aarde moeten zorgen. Door te leven met minder spullen, door te besparen op verpakking, lever je een bijdrage.
En wat een heerlijk vooruitzicht aan het begin van deze dag: vanavond ben ik in Amsterdam bij de lezing van Bea Johnson. Zij is bekend van ‘Zero waste home’ en heeft mij in de afgelopen jaren erg geïnspireerd. Vooral ook omdat zij ‘leven zonder afval’ combineert met minimalisme. Bij haar begon het met afval besparen en uiteindelijk helemaal vermijden. Daaruit volgde ook het minimalisme. Ik begon vijf jaar geleden mijn zoektocht vanuit minimalisme en merk dat ik steeds meer aspecten van het afvalvrij leven omarm. Wat betreft dat laatste valt er voor mij nog veel te leren. Dus vanavond hoop ik weer ‘gevoed’ te worden. Zin in!

Gaan jullie ook?

1 reactie op “Tip 178: Minimaliseren en ‘Leven zonder afval’”

  1. Hoi Gera,

    Nog een tip bij je munt.
    Zet een paar steeltjes in wat water en als het goed is groeien er worteltjes uit.
    Nu kan je ze in een pot zetten en over een poosje kan je genoeg plukken voor een echt vers bakje thee.
    (liever niet in de volle grond omdat ze enorm kunnen woekeren)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.