Tip 180: Een spelletje doen

Zaterdagavond speelden we met de oudere kinderen het spel ‘Kolonisten van Catan’. Gezellig! De televisie is dan uit, we concentreren ons op het spel en elkaar. Dat is in deze tijd niet meer vanzelfsprekend. Daarom is het goed om die gezinsmomenten in te plannen. Onze kinderen spelen vaak spelletjes, maar vooral achter hun telefoon. Dat is helemaal van nu. Maar achter zo’n schermpje zitten, is toch weer heel wat anders dan samen een spel spelen. Op zo’n zaterdagavond gaan daarom alle telefoons aan de kant. We kletsen, spelen en zijn vooral gericht op elkaar.

Hoeveel spellen heb je?
Tot een paar jaar geleden hadden we veel meer spellen. Die kregen ze op hun verjaardag of bij andere gelegenheden. Soms ook onder invloed van reclame op tv. ‘Oh mam, dat lijkt me leuk. Dat spel wil ik!’ Vaak belandde het na een keer gebruiken ergens in een kast, op een stapel. Kinderen kiezen vaak voor de klassieke bordspelen als Monopoly of Stratego. Wij hebben het aantal flink geminimaliseerd. We hebben alleen gehouden waarmee we graag en vaak spelen. De andere spellen hebben we weg gedaan.

Sorteren
Het is een mooie week om eens alle spelletjes in huis bij elkaar te zoeken. Hoeveel varianten van het Memory-spel heb je bijvoorbeeld? Soms heeft een driejarig kind er al vijf!

Zoek alles uit en controleer de inhoud. Zijn de spellen compleet? Geef de dozen weg waarmee niet wordt gespeeld. Berg spellen zo op dat je er gemakkelijk bij kan. Bijvoorbeeld rechtop in de kast, zoals boeken. En eventueel, voor de stevigheid, kan je er een elastiek omheen doen.

Eerst lenen
Bedenk ook: je hoeft niet alle spellen zelf te hebben. Durf van elkaar te lenen. Dan kan je ook eerst uitzoeken of het leuk genoeg is om aan te schaffen.

Lenen jullie weleens spellen van een ander? En hebben jullie vaste gezinstijd met de kinderen?

Winkelwagen