Tip 191: Minder verspillen

De Nederlandse overheid wil verspilling van voedsel tegengaan, las ik vorige week in de Volkskrant. Dat heeft natuurlijk mijn aandacht. Nieuw onderzoek wijst uit dat consumenten minder snel iets weggooien als er op de verpakking iets anders staat dan ‘tenminste houdbaar tot’. Want veel mensen verwarren dat met ‘te gebruiken tot’. Terwijl het een kleine moeite is om op basis van je zintuigen te checken of iets nog drinkbaar of eetbaar is.

Ook drinken
Dat weggooien van voedsel moet veranderen. Op jaarbasis gaat er per persoon 48 kilo (!) de prullenbak in. Da’s niet alleen vast voedsel, maar dan gaat het ook om restjes drinken. Als je die verspilling per persoon in geld uitdrukt, dan kom je op 155 euro per jaar. Zonde van het geld toch?

Hoe lang houdbaar?
Ruim één op de zes mensen gooit producten direct weg na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Dat vind ik echt bizar. Natuurlijk moet je niet zomaar iets in je mond steken. Het is prima om goed op te letten. Maar klakkeloos iets weggooien lijkt me onzin. Toch gebeurt het volop. Ik sprak laatst iemand over die houdbaarheidsdata. Die zei: ,,Ik ga dat dus echt niet meer opeten, want je weet maar nooit…’

Voorraad
Bij ons thuis gooien we amper voedsel weg. Dat heeft ook te maken met ons grote gezin. Alles in huis gaat op. Voedsel krijgt niet de kans om te bederven. Ook speelt mee dat ik weinig boodschappen op voorraad heb. Want ik maak veel zelf met basisproducten als meel, rijst, bloem, noten en rozijnen. Die zijn heel lang houdbaar. Daarnaast koop ik heel selectief in. Aan het einde van de week is het meeste echt op. Minder voorraad = minder verspilling. Heel simpel. Door die beperkte voorraad houd ik ook beter overzicht. Wat we hebben, gebruiken we ook. Producten uit kerstpakketten van twee jaar geleden kom je bij ons niet tegen…

Hoe doen jullie dat met ‘de voorraad’? Deel het hieronder!

Winkelwagen