Tip 331 : Zal ik het toch bewaren?

Laatst zag ik op internet een klustip voorbij komen. Over hoe je extra opbergruimte kunt creëren in de loze ruimte bij je trap. Dan maken ze zo’n smalle opbergkast. Onder het motto: benut alle ruimte in huis optimaal…

Tja. Je zult inmiddels begrijpen dat ik niet meer zo hard op zoek ben naar extra bergruimte. Die heb ik immers niet meer nodig. In de afgelopen jaren zijn juist veel kasten het huis uitgegaan. Die waren overbodig geworden. Het is een enorme valkuil: onze huizen zitten tjokvol spullen en we zoeken de oplossing in nog meer kasten. Of in het nog slimmer organiseren van de kastruimte met bakjes, mandjes en dividers. Zodat we nóg meer kwijt kunnen en nóg meer spullen kunnen vergaren…

Wat ook veel gebeurt, is dat we spullen half opbergen. Zodat ze voor het oog weg zijn. Denk aan de verzameltasjes die je onderin de kast zet of op zolder. Spullen die je niet gebruikt en waarvan je niet weet of je ze wilt houden. Direct weg doen is lastig. Dus stellen we die keuze uit en stoppen we ’t tijdelijk weg. Maar ja, weg is niet weg. Het klinkt misschien streng, maar sta jezelf niet toe om beslissingen voor je uit te schuiven. Ga er ’t liefst vandaag nog mee aan de slag. Zoek tassen, manden en opbergboxen op waarvan je weet dat die vol zitten met ongebruikte spullen. Ga ze een voor een langs. Houd alleen wat je echt gebruikt en wat belangrijk voor je is. De rest kan weg. Gebruik als hulpmiddel de Op Orde!-methode (zie bijv. tip ??).

Ik wil je nog een tip aan de hand doen: denk tijdens dit proces niet te lang na. Twijfelen helpt je niet verder. Ga uit van je eerste gevoel. Dus: je pakt iets op, bekijkt het en beoordeelt meteen: gebruik ik ‘t echt? Of is het van grote waarde voor mij? Niet? Dan doe ik ’t weg. Maak er dan een ander blij mee, bijvoorbeeld door het te doneren aan de kringloopwinkel. Nogmaals: wees kordaat. Als je lang nadenkt, is er altijd een reden te verzinnen waarom je het tóch wilt houden. Dan zeg je tegen jezelf: ‘Het komt vast nog een keer van pas…’ Tja, het is een hobbel waar je overheen moet. Spullen hebben geld gekost. Je bent gewend geraakt aan die bezittingen. Het lijkt soms alsof je er niet zonder kunt. Maar gebruik je ze ook echt? Of is het meer inbeelding? Ik weet uit eigen ervaring hoe irreëel je gedachten kunnen zijn. Stel daarom niet uit.

Het helpt je ook om het doel voor ogen te houden: overhouden wat echt van waarde is voor jou. Dat bereik je niet door spullen toch maar – voor alle zekerheid – terug te zetten. Durf los te laten, dat geeft letterlijk en figuurlijk ruimte. En ik weet: het klinkt soms heel gemakkelijk. Begin daarom klein. Oefen veel en ontdek zelf hoe het werkt en wat het voor jou oplevert.

Winkelwagen