Tip 40: Vet veel verzorgingsproducten

‘Huh? Wat zijn dat voor dingen op de foto?’Ik hoor je denken: ‘Dat lijken wel zoogcompressen.’ Een doorgewinterde minimalist zal ze direct herkennen. Ik leg het straks wel uit.

Verzamel alle verzorgingsproducten
Vandaag wil ik het hebben over de verzorgingsproducten in de badkamer. Ik weet dat veel mensen daar een enorme hoeveelheid flessen, potjes, tubes en spuitbussen hebben staan. Je raadt het al: als je wilt minimaliseren, dan zal daar rap verandering in moeten komen. Daarom mag je alle producten uit de badkamer verzamelen en op de keukentafel uitstallen. Ook de verzorgingsproducten uit de rest van je huis mogen daarbij. Zorg ervoor dat je precies weet wat je allemaal hebt; dus ook de voorraden er even bij pakken. Van shampoo en deo tot tandpasta en wattenstaafjes.

Selecteer
Bekijk alle producten eens kritisch. Welke worden door jullie nog gebruikt? Zijn er producten bij die alle gezinsleden gebruiken? Zet die als eerste apart: dat zijn de basisproducten. Maar bedenk ook: zijn het verzorgingsproducten die vrij zijn van chemicaliën? Of zitten ze vol rotzooi waarvan je huid uitdroogt? Daar kan je ook op selecteren.

Wat gebruik je écht?
Het is uiteraard de bedoeling om een schifting te maken. Probeer producten over te houden die je vaak gebruikt. Al het overige hoef je natuurlijk niet weg te gooien, maar die bewaar je even apart. Maak het op of geef het weg. Als het ongeopend is, kan het zelfs nog een cadeautje zijn. Ook is het misschien een idee om sommige shampoos alvast in de toilettas te stoppen voor de vakantie, zodat het daar kan worden opgemaakt.

Basisspullen
Producten die je vaak gebruikt zet je terug in de badkamer of in het kastje. Zoals gezegd: dat zijn de basisproducten. Liefst verzorgingsartikelen die je met meerdere mensen deelt. Volstaat een lotion voor jou, je man en je kinderen? Dan is dat beter dan voor iedereen apart een flesje aan te schaffen. Wees daarin ook kritisch. Schrijf op hoeveel je van deze basisspullen in huis hebt. Dikke kans dat je het eerste halve jaar niet meer naar de drogisterij hoeft. Spreek met jezelf af dat dít de artikelen zijn die je gebruikt. En trap dus niet in de valkuil om bij winkels als Kruidvat of Etos aanbiedingen van andere producten mee te nemen. Blijf bij deze basisproducten. Even een zijweggetje: dit geldt ook voor zoiets als broodbeleg. Ik begrijp niet waarom mensen daar heel veel in veranderen. Als je pindakaas van merk A lekker vindt, dan neem je toch altijd merk A mee? Waarom dan merk B in je kar stoppen als het in de aanbieding is? Kies voor dat wat bij je past, blijf producten trouw. Da’s ook eenvoud!

Natuurlijk
Veel verzorgingsproducten zijn te vervangen door artikelen met natuurlijke ingrediënten. Soms zelf zo natuurlijk dat je geen potjes of flesjes meer nodig hebt. Een komkommermaskertje bijvoorbeeld. Of een van avocado. En anders zijn er ook eerlijke producten van het merk Lush of andere ketens. Ieder maakt daarin zijn eigen keuze. Er is genoeg te vinden waar geen chemische zooi in zit. En wellicht kan je eerst eens wat lenen van een vriend of vriendin om het uit te proberen. Het minimaliseren van verzorgingsproducten bespaart uiteindelijk ook geld. Je weet wat je nodig hebt, je komt niet in de verleiding om steeds weer iets anders te proberen. Ook is het prettig om niet te veel spullen in de badkamer te hebben staan. Dat maakt veel sneller schoon.

Uitwasbaar
Zou ik bijna vergeten te vertellen wat die dingen op de foto zijn. Het zijn wattenschijfjes, maar dan gehaakt van katoen. Hoef je nooit meer zo’n zak met watten te kopen. Want dat is onnodig afval. En daar minimaliseren we natuurlijk ook graag op! De schijfjes zijn gewoon uitwasbaar, heel gemakkelijk. Ik heb ze via de website: Doemijmaaruiensoep.

NB dit is een tip uit het Op Orde-archief

 

Winkelwagen