Tip 64: Nou, ik doe het morgen wel…

Het is ongetwijfeld herkenbaar. Je weet dat er iets heel nodig moet gebeuren, maar toch schuif je ’t voor je uit. Uitstelgedrag. Ik denk dat we er allemaal zo nu en dan wel een beetje last van hebben. Het kan ook een enorm struikelblok zijn bij het minimaliseren. Je begint met opruimen en daarbij loop je tegen dingen aan die je eigenlijk aan wilt gaan pakken. Neem die grote dozen op zolder, de volle planken in de rommelkast, de schoenendozen met losse foto’s. Van die klussen waar je tegenaan zit te hikken. Misschien is het bij jou dat ene keukenlaatje wel.

Negatief gevoel
Ik wil je ervoor waarschuwen. Want die plekken in je huis bezorgen je een negatief gevoel. Iets dat nog moet gebeuren blijft voor je hoofd zitten. Je zit er eigenlijk aan vast. Bewust of onbewust. Hoeveel opluchting geeft het als je zaken afrondt die je al tijden bezighouden?

Bewustwording
Daarom gaan we vandaag eens flink aan de slag. En je zult merken dat deze tip eigenlijk helemaal niet gaat over opruimen. Het heeft -zoals vaker in het minimaliseerproces- te maken met bewustwording. Dat je weet waar je je aan stoort. Dat je weet wat je echt anders wilt. En dat je het niet langer wilt uitstellen om die dingen eens aan te pakken. Om er misschien wel voorgoed mee af te rekenen. Want spullen die je in een doos stopt of achterin de kelder legt, zijn niet echt weg. Ze komen vroeg of laat weer bovendrijven.

Kies er drie
Daarom schrijf je vandaag drie opruimklussen op waarvan je weet dat je die graag wilt oppakken. Kies niet voor iets al te tijdrovends, zoals in éen beurt de hele garage opruimen. Of al het speelgoed van je kinderen sorteren. Houd het beperkt, kies voor een overzichtelijke klus. (Scroll anders eens op deze pagina om een aantal van die opruimprojecten op te zoeken.)
Wat dacht je van de meterkast in de gang? Of de doos met babykleren die je nu eindelijk eens moet uitmesten, want je jongste is al tien? Of misschien toch je eigen kledingkast?

Welke vind je belangrijk
Kies drie projecten en zet die op volgorde van belangrijkheid. Van welke uitstelklus word je het meest blij als die eindelijk is gedaan? Die zet je op nummer 1. En bedenk daarna wat het voor je betekent als die klus klaar is. Welk gevoel gaat dat jou geven? Wat levert het op? Misschien wel letterlijk meer ruimte in huis of leven.

Dus, aan de slag. Bedenk van te voren hoe lang je aan de klus wilt werken. Misschien is het zo gepiept, da’s mooi. Zet de kookwekker op een uur. Moet je eens kijken wat je in een uur kunt doen als je even door kunt gaan. Focus jezelf op die taak. Dus niet tussendoor op je telefoon gaan kijken. Kom niet in die verleiding.
Zeker grotere opruimklussen of uitstelprojecten kunnen veelomvattend zijn. Zozeer zelfs dat je er een hele dag mee bezig kunt zijn. Ik raad je ten stelligste af om dat te doen. Spreek een tijd af met jezelf. Tot de koffie of tijdens het middagslaapje van je peuter. Daarna stop je. Een andere keer weer verder. Maak opruimen en ordenen tot iets fijns, niet tot iets waar heel veel druk op wordt gelegd. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is een balans die je moet zien te vinden. Je gaat een probleem van jezelf oplossen en daar ben je heel content mee. Dan ga je niet stressen, maar juist genieten.

Los van spullen
En dan is het klaar! Hoe heerlijk is dat. Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Had ik het maar veel eerder gedaan’. En zo is het; voorkom dat de spullen jou in de greep houden. Houd alleen wat je echt belangrijk vindt. Dat is de kern van minimalisme.

Maar goed, terug naar de praktijk. Zou je jouw uitstellijstje met mij willen delen? Waar zie je huizenhoog tegenop? Ik ben zeer benieuwd.

 

Nb dit is een tip uit het Op Orde – archief

Winkelwagen