Vaderdag

We hebben gisteren Vaderdag gevierd met een uitgebreid ontbijt, één  (nuttig) cadeautje en vooral heel veel knutselwerkjes. Want de kinderen genieten ervan om iets te mogen maken. De kleinsten doen dat op school, maar onze oudere kinderen fabriceren ook altijd zelf iets. Een cadeaubon bijvoorbeeld. Of een certificaat. Vaak heel origineel. Wat te denken van ‘een bon voor lekkere hapjes in het weekend’.


Tekeningen, gedichtjes en knutselwerkjes verdienen een mooie plek in de woonkamer. We laten op zo’n dag zien dat we blij zijn met dat wat we hebben gekregen. En we benoemen natuurlijk regelmatig dat het knap is hoe ze dat gemaakt hebben. Het is een uitgelezen kans om je kind bevestiging te geven. Juist op Moeder- of Vaderdag laat je weten dat je oog hebt voor wie je kind is en wat het al kan.


Vaak zijn het werkjes die je even tentoonstelt en die daarna verdwijnen. Maar er zijn uitzonderingen. De bieropener op de foto is gemaakt door onze oudste, ik denk zo’n jaar of acht geleden. We hebben maar één bieropener in de keukenla en dat is deze. Grappig: hij gebruikt ‘m inmiddels zelf ook, voor zo’n alcoholvrije Radler.


Ik kan het je dan ook aanraden om spullen die je krijgt ook écht te gebruiken. Dat kinderen zien dat je er waarde aan hecht. Onze oudste dochter heeft een keer een speldenkussentje gemaakt. Dat zit nog steeds in de naaidoos.


Maar goed, veel werkjes zijn van papier. Een stropdas, bon etc. Leuk voor even, maar wat doen je er daarna mee? Als je makkelijk afstand doet van spullen zou ik zeggen: maak een foto en doe het daarna weg.


Vind je dat lastig? Stop het werkje dan in de ‘doos voor later’ (zie eerder tip) en stel daarmee dat keuzemoment nog even uit tot het einde van het jaar. Vind je het dan nog altijd een mooi en belangrijk werkje, dan zou ik het permanent in de ‘doos voor later’ doen van je kind. Maar wees selectief. Je zoon of dochter zit over twintig jaar echt niet te wachten op álle vaderdagwerkjes die hij of zij heeft gemaakt. Een paar is genoeg. Het zal je kind later herinneren aan die tijd. Dat zit ‘m niet in de hoeveelheid. Zoals die ene bieropener bij ons ook symbool is geworden voor alle cadeaus die we in de afgelopen jaren van hem hebben gekregen.

Winkelwagen