Waarom niet gewoon beginnen?

Wat kan je blij zijn met dingen in je huis… Maar spullen kunnen je ook frustreren, omdat ze weer eens behoorlijk in de weg liggen. Je hebt domweg te veel in huis en je blijft daardoor opruimen. Heb je net de gangkast netjes, is het in mum van tijd weer een zooi. Waar houdt het op? En je wilt het wel veranderen, maar hoe? En wanneer? Je hebt weleens gelezen over minimaliseren, maar de gedachte alleen al maakt je troosteloos. Ik hoor het je denken: ‘Ook daar nog moeite voor doen zeker, mooi niet!’

Het tempo ligt hoog in onze samenleving, er is zoveel dat moet of kan; de hoeveelheid activiteiten kan je overweldigen. Zeker voor een jong gezin. Niet iedereen staat te juichen bij al die uitdagingen. Het kan je zelfs verlammen. Je verlangt naar actie, je wilt hoognodig aan de slag met al die rommel, maar je blijft gewoon ergens steken.

Soms zit er achter deze letterlijke troep ook andere ‘troep’ verborgen. Misschien heb je wel last van mentale rommel en ruis. Altijd maar die stemmetjes in je hoofd die zeggen: ‘Waarom gaat het bij mij niet zoals bij mijn zus?’. Of negatieve overtuigingen over jezelf, die je voedt. ‘Afscheid nemen van al die spullen op zolder? Daar ben ik echt te slap voor. Dat gaat me nooit lukken.’ Er zijn ook mensen die angsten hebben. Die opzien tegen nieuwe dingen in het leven. En wat te denken van gebrek aan overzicht. Bijvoorbeeld door digitale rommel. Je mailbox en bureaublad puilen uit, waardoor de administratie spaak loopt. Je doet de bankzaken via de computer, maar je loopt hopeloos achter.

Hoe kom je uit die negatieve spiraal? Het lijkt bijna een onmogelijke opgave. Maar zo heel ingewikkeld is het niet. Het begint altijd met kleine stapjes. En vertrouw daarbij op jezelf. Mensen kunnen meer dan ze zelf denken. Leg de lat niet te hoog, maar kom wel in actie. Want verandering is het resultaat van actie. En actie is het resultaat van een beslissing. Als je je bewust wordt van het feit dat je ‘t anders wilt, dan is dat al de eerste stap…

Wat doe je daarna? Kies met zorg één ding uit waarmee je aan de slag gaat. Bedenk: wat of wie heb ik daarbij nodig? Want de meeste dingen hoef je niet alleen te doen. En plan daarna een moment voor actie. Dus: volgende week maandagavond ga ik twee uur lang mailtjes uit mijn Postvak IN uitzoeken. Wie heb je daarbij nodig? Nou, bijvoorbeeld je man. Samen maak je een actielijstje aan de hand van de mailtjes. Een voor een ga je ze langs. Dat geeft overzicht. En door het samen te doen, krijg je beiden dezelfde focus. Dat werkt heel prettig. Het is ogenschijnlijk een kleine stap, maar je brengt het proces in beweging. Zo kan je de spiraal doorbreken. Je zult zien: als je zo’n stapje hebt gezet, krijg je voldoening. Het levert energie op om meer op te pakken. Maar let op: houd het in ‘t begin bij kleine stappen. Moet je eens kijken wat je na een maand al hebt bereikt!

Winkelwagen