Wat als ik het tóch nog een keertje nodig heb…

Je kan behoorlijk vast zitten aan je spullen. Da’s helemaal niet gek. Maar wie de voordelen van een minimalistische levensstijl wil ervaren, moet toch echt leren om de dingen een beetje los te laten. Zodat je uiteindelijk behoudt wat je écht wilt. Dat loslaten is nog verdraaid lastig. Misschien herken je dat wel; je hebt spullen in huis waarvan je het bestaan al niet meer wist (ze lagen al die tijd in een doos op zolder), maar als je ze in handen hebt worden ze opeens weer belangrijk. Gek eigenlijk.

Of neem die achterste rij koffiemokken. Je gebruikt ze nooit, ziet ze niet eens meer staan. Maar ja, om ze nou weg te doen… Dat gaat dan weer een stap te ver.

We bedenken soms een tussenoplossing voor spullen waar we moeilijk afstand van doen. Die zetten we dan in een doos op zolder. Want je weet immers maar nooit… En dan zeggen we tegen onszelf: ‘Ik bewaar ze, want misschien heb ik ze nog een keer nodig’.

Begrijp me goed, het doel van minimaliseren is niet om ‘zo min mogelijk mokjes in je keukenkastje te hebben’. Het is geen wedstrijd. Toch vind ik het tegelijkertijd vreemd dat we alles maar willen bewaren. Want waarom vinden we het een betere keuze om spullen in een doos te parkeren op zolder, in plaats van die spullen nu al een tweede leven te gunnen bij een ander?

Ik denk vaak: als ik nu spullen opzij leg met het idee ‘die komen nog een keer van pas’ dan zijn dat geen spullen die ik belangrijk vind. Want belangrijke spullen gebruik je elke dag.

Ik geef nog even het voorbeeld van de koffiemokjes. Je denkt misschien: ‘Die moet ik allemaal bewaren, want stel nou dat ik er een paar laat sneuvelen?’. Nou ja, mocht dat gebeuren, dan zijn een paar kopjes extra misschien handig. Maar kijk uit,  straks heb je een huisraad en een tweede huisraad op zolder. Alleen als je keuzes maakt, gaat er wat veranderen in je leven. Pas dan ga je letterlijk ruimte ervaren!

2 reacties op “Wat als ik het tóch nog een keertje nodig heb…”

  1. Ik kijk daarom meer naar Multi functionaliteit. Zo kan ik mijn soepkommen ook gebruiken voor desserts en/of als snackschaaltjes. Zijn mijn glazen ook te gebruiken als koffie of theeglazen. Mijn mengkom gebruik ik ook als saladeschaal. Mijn tuinstoelen gebruik ik in de winter als extra zitplaatsen bi een verjaardag en daardoor heb ik nu voor mezelf genoeg aan een bank als zitruimte en heb ik geen extra fautuils nodig. Mijn poef kan ik ook gebruiken als extra zitplaatsen aan de eettafel als er visite komt. De sprei van mijn logeerbed gebruik ik in de winter als plaid voor op de bank. Als je anders naar spullen kijkt kom je er achter dat a veel van de dingen die je denkt nodig te hebben al in huis hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.