Wat doe je met alle spullen?

Als je lekker de gang te pakken hebt tijdens de opruimfase van het minimaliseerproces,  kan het maar zo zijn dat je heel veel spullen tegenkomt die je niet meer wilt bewaren.

Wat doe je ermee?  Breng je het naar een kringloopwinkel, verkoop je het, geef je het weg aan familieleden of bekenden? Aan goede doelen, daklozen, verenigingen?

Ik weet uit verhalen van mensen dat juist dát het daadwerkelijk afstand doen van de spullen moeilijk maakt. Soms worden om die reden spullen toch weer teruggepakt en weer neergezet onder het mom van ‘nou ja, misschien komt het toch wel van pas’. Of: ik geef het volgende week mee aan mijn zus, maar je ontdekt dat het er drie maanden later nog ligt.

Zelf hebben wij heel veel spullen – ook waardevolle – weggegeven. Het gedoe van het verkopen wilden wij in deze fase van het minimaliseren voorkomen. Maar slechts een klein gedeelte hebben we verkocht.

Juist in de opruimfase is het belangrijk resultaat te merken. Door het jezelf moeilijk te maken en nog weken met spullen te blijven zitten  blijft het veel te veel gedoe. Het zou je bijna kunnen ontmoedigen door te gaan.

Het kan zijn dat je denkt: ik zet een container voor mijn huis, en hup alle zooi erin… Niet doen om twee redenen:

  • Dat is pas echt zonde van de grondstoffen die nodig zijn geweest voor het maken van die spullen
  • Dan loop je de kans spijt te krijgen omdat je nog niet een geoefende ‘taxateur’ bent.

Herkennen jullie dat je soms niet zo goed weet wat je aanmoet met de spullen die jij niet meer hoeft te hebben? Wat is volgens jou de beste oplossing?

2 reacties op “Wat doe je met alle spullen?”

  1. Ik heb de laatste jaren best wel redelijk wat dingen weggedaan die bij verkoop nog wat hadden kunnen opleveren, maar weet van mezelf dat ik opzie tegen het te koop zetten, onderhandelen over de verkoop en het afhandelen van zon verkoop. Als ik daar aan begon bleven dingen nog steeds vaak staan. Tegenwoordig breng ik het maar gewoon naar de kringloop en kleding naar de kleding container. Grote spullen laat ik door de kringloop ophalen. Natuurlijk wel na eerst in de omgeving gevraagd te hebben of iemand er belang bij heeft. Nu verdienen anderen iets aan die spullen en niet ik, maar de ruimte in huis die ik er voor terug krijg is me meer waard dan de paar euro die ik had kunnen verdienen. Bovendien hoef ik er niet al te veel energie in te steken en het bespaart me ook een hoop tijd. Op weg naar mijn werk fiets ik langs de kledingcontainer en de kringloop en als ik weer wat verzameld heb lever ik het dan zonder veel extra moeite te hoeven doen gelijk in.

  2. Mijn oplossing: een doos in een verder bijna niet gebruikte kast, waarin alles komt wat naar de kringloop kan. Heel soms haal ik, voordat de doos vol is en weggebracht wordt, er weer iets uit. Wat soms in de volgende doos alsnog naar de kringloop gaat:-))
    Afgelopen week sprak ik een oude tante, ze zei: als ik voorheen (toen haar man nog leefde) weleens wat van z’n versleten kleding in een zak deed, deed ik die nog niet écht weg, maar zette eerst de zak uit het zicht. Als hij het niet miste, kon het écht weg. (Wij vrouwen zijn allemaal hetzelfde, ik herken het bij mezelf:-))

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.