Wat er zo fijn is aan minimaliseren…

Als je vaker mijn tips leest weet je dat wij zijn gaan minimaliseren om twee redenen.

· De hoeveelheid spullen in huis zorgde ervoor dat ik met ons gezin eigenlijk de hele tijd aan het opruimen was.

· Voor alle spullen die wij aanschaffen zijn grondstoffen nodig. Ook is het produceren van veel dingen milieubelastend. Door met minder spullen te gaan leven belasten wij het milieu minder.

Minimaliseren is heerlijk en het wérkt! Het geeft je:

Ruimte & overzicht

Zeker als je een beetje een rommelig type bent, zal je merken dat je met minder spullen meer overzicht krijgt. Je weet wat je hebt en vooral waar dat in huis is. Altijd zoeken naar spullen is verleden tijd. Je krijgt als vanzelf meer ruimte in huis. Kom dan niet in de verleiding om die weer te gaan vullen. Maar laat het zo. Het geeft je huis en leven ‘lucht’.

Rust

Ken je ’t gevoel dat je in een vakantiehuisje bent waar je precies genoeg spullen hebt? Dat je kleding overzichtelijk in de kast kan liggen en hangen? Dat er ruimte genoeg is? Dat je jezelf misschien wel afvraagt wat je nu eigenlijk van thuis mist? Juist thuis worden we steeds maar weer ‘bezig’ gehouden door onze bezittingen. Door te minimaliseren komt er meer tijd voor de dingen die je wél wilt.

Stress

Veel mensen ervaren stress. Zeker als je werkt en een gezin hebt en ook nog eens vrijwilligerswerk voor een vereniging wilt doen. En als je dan eigenlijk óók nog een voortreffelijke echtgenoot of moeder wilt zijn, tja… Het zijn allemaal ballen die je in de lucht moet houden. Misschien denk je weleens: wil ik dit eigenlijk allemaal wel? Minimaliseren geeft focus. Het leert je na te denken over wat nou écht belangrijk is in je leven. Door keuzes te maken ben je minder tijd kwijt aan dingen die je niet wilt. Ook prettig: het zal keuzestress verminderen. Neem zoiets simpels als een schoonmaakmiddel. Wij hebben één fles, één merk. En zo is het met heel veel dingen in ons huishouden. Ik kan bijna boodschappen doen met de ogen dicht. Het hele gangpad schoonmaakmiddelen kan ik voorbij lopen, want ik pak alleen die ene fles die wij gebruiken. En ik koop uiteraard alleen zo’n fles als de oude bijna op is. Want voorraden aanleggen is een valkuil: voor je het weet liggen de producten achterin de kast te verstoffen. Dat geldt dus voor alles wat je koopt. Laat je ook niet triggeren door aanbiedingen. Koop alleen wat je nodig hebt en waarvan je weet dat je ’t echt gaat gebruiken. Dat levert rust op en spaart ook nog eens geld uit. Geloof me, je gaat het merken in alle facetten van je leven.

1 reactie op “Wat er zo fijn is aan minimaliseren…”

  1. Mijn huisje aan het opknappen en ik realiseerde me weer eens hoeveel spullen ik heb. Want om te kunnen witten en schilderen moest alles aan de kant. En ik liep heen en weer met dozen waarvan ik soms niet eens wist wat er in zat. Tijd dus om weer eens rigorreus te gaan kijken wat er weg kan. De oogst was 4 tassen voor de kledingcontainer. 1 grote tas voor de plastic container. 5 grote tassen vol voor de kringloop. 1 kapotte tv (die niet vervangen word) voor de chemokar. 2 vuilniszakken voor de stortcontainer en 1 afspraak gemaakt voor grof vuil. Mijn huisje word niet alleen mooier ,maar ook nog eens een keer een stuk makkelijker schoon te maken met alle spullen die weg gegaan zijn. Ik kom nog steeds graag in de kringloop en kijk ook vaak bij grof vuil aan de weg en wat er weggegooid word op mijn werk,maar ik ga nu wel kritischer kijken of ik iets wel echt mee naar huis neem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.