Zero Waste Tour 5 juni 2021

Een lege afvalbak lijkt in deze moderne tijden haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. Wie wil weten hoe dat zit, kan zaterdag 5 juni op 30 locaties in Nederland deelnemens aan een Zero Waste Wandeltour. Net als vorig jaar wordt deze georganiseerd in samenwerking met MilieuCentraal. Ook in Harderwijk is een tour. Deelnemers leren hoe je afvalvrij kunt shoppen in de binnenstad en krijgen op diverse locaties tips en advies van een deskundige gids. In Harderwijk is dat de bekende minimalist Gera van den Berg (45) uit Hierden.

De deelnemers in Harderwijk krijgen uitleg over hoe je onnodig verpakkingsmateriaal kunt voorkomen. Gera vertelt: ‘We laten bijvoorbeeld zien waar je welkom bent met je eigen bakjes en zakjes voor je verpakkingsvrije boodschappen.’ Ook is het een mooie manier om andere mensen te ontmoeten die graag duurzamer willen leven.

In verband met de coronavoorschriften kunnen er dit jaar slechts drie mensen met Gera op pad. Maar voor overige belangstellenden is er nu ook een ‘Zelf op pad-tour’. Op de startlocatie ontvangen deze wandelaars een handleiding van Gera met haar favoriete adressen. Daarna gaan zij zelf op pad. Alle deelnemers verzamelen zich 5 juni om 9.30 uur aan de Glindweg 6 in Harderwijk. Vanaf daar zal de groep afval rapend (met uitgedeelde prikstokken) naar de binnenstad wandelen. Het programma is rond 12.30 uur afgelopen. Consumpties en boodschappen zijn uiteraard voor eigen rekening. Een paar spullen zijn handig om mee te nemen: goede wandelschoenen, eigen boodschappentas(sen), potjes, bakjes en zakjes én een beker voor koffie of thee. Uiteraard is een mondkapje (liefst herbruikbaar) in de winkels verplicht.

Gids Gera van den Berg is moeder van vijf kinderen, werkt op een basisschool en is tevens een van de bekendste minimalisten van Nederland. Zij probeert met haar gezin zoveel mogelijk afval te besparen en duurzaam te leven.

Winkelwagen