Minimaliseer Maand dag 17

 Vandaag gaan we aan de slag met de tijdschriften en stripboeken. Want ongemerkt verzamel je als gezin een hoop magazines. Zoek ze eens op en leg ze allemaal op de keukentafel. Sorteer op type. Bladen voor dames, tijdschriften voor heren, magazines voor kinderen. Ga daarna alle stapeltjes eens langs: welke exemplaren wil je bewaren? Laat je kinderen er ook een paar kiezen uit hun stapel. Wat overblijft, kan naar buren, vrienden of familie. Kan geen kwaad om soms een stapeltje door te geven. Dumpen in de papiercontainer kan altijd nog.

Misschien ben je iemand die hele jaargangen bewaart in dozen. Zeker als het dure tijdschriften zijn, heb je wellicht het gevoel dat het zonde is om die magazines ook weer weg te doen. Maar zoals met alles: waarom wil je het bewaren? Wat wil je er nog mee? Soms levert zo’n jaargang ook nog een aardig bedrag op via Marktplaats. Of zijn er tehuizen die je er blij mee kunt maken (voor op de leestafel in de gezamenlijke woonkamer of wachtruimte).

En als het gaat om de stripboeken, dan is dat uiteraard een prima klusje om samen met je kinderen te doen. Denk ook aan de Donald Duck-pockets, vakantiezomerboeken etc. Spreid wederom die hele verzameling uit op de eettafel. Welke willen ze écht heel graag houden?

Maar laten we eens een stapje verder gaan. Is het echt nodig om al die tijdschriften en stripboeken je huis binnen te halen? Of valt er regelmatig iets te ruilen met buren en vrienden? Soms hebben we een abonnement op een blad en houden we dat aan omdat we te lui zijn om het af te zeggen. Ik ken het hoor: het nieuwe tijdschrift ligt alweer op de mat, terwijl het vorige nog in cellofaan in de krantenmand ligt.

En wellicht laten we ons ook te gemakkelijk iets nieuws aanpraten. Telefonisch bijvoorbeeld, door van die marketeers. Zo’n mega-aanbieding op de Donald Duck die je simpelweg niet kunt weigeren. Je kent het wel. Dan wordt gezegd: ‘Het is een prikkie. En voor je kinderen. Die vinden dat toch leuk? Toch? Dat doe je toch voor hen? Dat heb je toch voor hen over? Het is maar voor drie maanden.’

Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen het bewaren van tijdschriften en stripboeken. Maar alleen als je er echt nog iets mee hebt en iets mee doet. Dat moet de norm worden. Als ze nog betekenis hebben, houd je ze. Als jij gelukkig wordt van een plank vol Suske en Wiske-albums: geen enkel probleem. Ieder zijn ding. Maar als het niet je passie is, durf er dan ook weer op tijd afscheid van te nemen.

Nog even terug naar je kroost. Wees je bewust van je rol als ouders. Je kan je kinderen leren te verzamelen en je kan je kinderen leren bijtijds spullen weer van de hand te doen. Ook dat is opvoeden. Laat hen zien hoe je verantwoord met je bezit omgaat, maar waak ervoor dat het geen hamsters worden…

Wat betreft mijzelf: ik was altijd verzot op woontijdschriften. En toegegeven, ik vind die nog steeds leuk. Maar ik koop ze niet meer. Als ik geïnspireerd wil worden door foto’s, neus ik wat rond op bijvoorbeeld Pinterest. Dat kan ik iedereen aanraden trouwens: het scheelt aanzienlijk in papier en plastic verpakking.

Winkelwagen