Aankopen

Bij minimaliseren gaat het erom wat je uiteindelijk behoudt. Dat kan je bereiken door een goede ‘taxateur’ van je spullen te worden en alleen over te houden wat je gebruikt en belangrijk vindt. De rest gaat weg.

Maar misschien nog wel belangrijker is het de ‘poortwachter’ in jezelf te gaan ontdekken. Minimaliseren begint bij de voordeur van je huis. Bij dat wat je wel of juist niet binnen laat komen. Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw koopgedrag? Ben je makkelijk te verleiden iets te kopen wat je misschien niet echt nodig hebt?

Zo voorkom je impulsaankopen:

  • Schrijf aankopen op, en slaap er nog eens een paar nachten over.

  • Maak een (jaja heel old school, maar ‘t helpt) boodschappenbriefje.

  • Voorkom fun-shoppen als tijdbesteding.

  • Voorkom emo-shopping omdat je je misschien verveelt of verdrietig voelt.

  • Schrijf je uit bij digitale nieuwsbrieven met acties als 10% korting. Minder verleiding.

Door naar tweedehands spullen op zoek te gaan bouw je een koopvertraging in. Gun jezelf even geduld om op zoek te gaan naar dat wat je echt nodig hebt. Maar ook door meer te gaan huren en lenen kom je los van de ‘ik wil het nu meteen hebben-mindset’.¬† We leven in een tijd waarin we soms met een klik op de computer spullen soms nog dezelfde dag in huis kunnen hebben. Programma’s als Tegenlicht laten ons de keerzijde van dit koopgedrag zien. Minimaliseren gaat veel verder dan spullen. Het leert je te kiezen en leven met aandacht. Je stemt met je portemonnee!¬†

Winkelwagen