Ben jij al poortwachter-proof?

Als je Heerlijk Minimaliseren een beetje volgt en je bent zelf ook bezig met minimaliseren, dan zal je ontdekken hoe fijn het is om minder spullen in huis te hebben. Zelf zijn we dat pad al jaren geleden in geslagen en het is een langdurig proces. Je staat op een andere manier in het leven en maakt steeds weer nieuwe keuzes. Het gaat uiteraard met vallen en opstaan…

Ben je net begonnen met minimaliseren, dan begin je vaak met het uitmesten van kasten en kamers en het opruimen van spullen. Je komt vaak tweelingen, drielingen of misschien wel vierlingen tegen. Ik bedoel daarmee: twee vergieten, drie nagelschaartjes, vier dezelfde soort vazen. Sommige mensen hebben zes snijplanken en tien houten spatels. Het lijkt me niet zo ingewikkeld dat je dan gaat selecteren en spullen gaat wegdoen. Je houdt alleen spullen die mooi, prettig of handig zijn. De rest heb je niet meer nodig.

Veel mensen ervaren dit proces als bevrijdend. Ze zeggen: ‘Heerlijk, er komt eindelijk lucht en ruimte!’ Voor anderen kan dat proces juist heel confronterend zijn. Pijnlijk zelfs. Ze komen zichzelf tegen. Vragen zich hardop af: ‘Waarom heb ik al die schaaltjes gekocht? Waarom heb ik kleding in de kast hangen die ik gewoon nog nooit gedragen heb? Waarom ga ik (online) winkelen als ik mij verveel? Waarom laat ik mij verleiden tot de aanschaf van dingen die ik niet wil? Waarom heb ik niet de discipline om nee te zeggen tegen mijn kinderen en koop ik toch vaak weer een kleinigheidje?’

Laat deze gedachten toe. En accepteer dat je in zo’n proces ‘door deze dingen heen moet’. Soms geeft het ook het gevoel van schaamte. Dan denk je: ‘Heb ik vanmiddag toch weer een nieuw nagelschaartje gekocht, terwijl ik er met een beetje zoeken in huis zeker vier had kunnen vinden…’

En ja, dan voel je je soms knullig. Toch is het goed dat je je dit bewust wordt. Je kan dat natuurlijk niet meer veranderen. Die spullen heb je al. Je kan ze wegdoen, weggeven. Veel beter is te zorgen dat je vanaf nu niet meer gaat kopen. Geef jezelf een No Spend Moment. Spreek met jezelf af: als ik weer iets wil kopen, dan doe ik het NIET. Denk je bepaalde spullen toch echt nodig te hebben? Schrijf die dan eens op een lijstje. Slaap er vervolgens nog eens een nachtje over. Schud die poortwachter in jezelf wakker!

Winkelwagen