Bepaal je doel

Veel mensen beginnen met minimaliseren omdat ze zich ergeren aan de hoeveelheid spullen in huis of omdat ze ervaren dat hun leven te druk is. Het is alsof ze de hele tijd achter de feiten aan lopen. Toch kan het lastig zijn om te beginnen. Want hoe pak je dat aan? Van uitstel komt afstel. Goede voornemens stranden in de drukte van alledag. Stel jezelf daarom vooraf twee belangrijke vragen. Die kunnen je in dit proces helpen:

  • Waarom zou ik minimaliseren?
  • Wat gaat het mij opleveren?

Geef heel concreet antwoord. Bijvoorbeeld:

– Ik wil minimaliseren omdat ik niet elke dag de troep van mijn gezinsleden wil opruimen. Liever besteed ik die tijd om samen iets leuks te doen.

– Als ik mijn huis heb geminimaliseerd kan ik een plekje voor mezelf op zolder realiseren waar ik fijn kan werken.

Schrijf die antwoorden voor jezelf op. Er kunnen immers heel veel redenen en overwegingen zijn. Je begrijpt natuurlijk: niemand anders kan dit voor jou invullen. Het is heel persoonlijk. Maar doe dit, zodat je helder voor ogen hebt waarom je die weg inslaat. Dat kan je ook helpen op moeilijke momenten, als je op het punt staat om ermee te stoppen. Omdat het toch wel erg lastig is om steeds maar weer die keuzes te moeten maken. Ook dan kan je terugvallen op het lijstje met persoonlijke doelen.  En bedenk goed: minimaliseren is slechts een middel. Een manier om alleen over te houden wat je echt gebruikt en belangrijk vindt.

Winkelwagen