Een kleinigheidje

Het valt me op dat kinderen bij veel verschillende gelegenheden een klein cadeautje krijgen. Hoe goed bedoeld ook, op die manier komen ongevraagd allerlei spullen het huis binnen.

Ik geef een paar voorbeelden:

  • Je bent met het gezin uit eten in een pannenkoekenhuis. En ja, bij zo’n kindermenu hoort natuurlijk een cadeautje.
  • Je zoon of dochter is naar een verjaardagspartijtje geweest en krijgt als aandenken een klein speeltje in een snoepzakje.
  • Je bent bij een bouwmarkt en je kind krijgt een ballon aan zo’n plastic stokje.
  • Er wordt getrakteerd op de peuterspeelzaal. Afgezien van iets lekkers, krijgt je kind ook nog een klein cadeautje (zie de foto)


Nogmaals: de gever bedoelt het goed. Maar ik vraag me af waar dit eindigt. Eerst was er gewoon een traktatie, iets om te snoepen. Nu is dat blijkbaar onvoldoende. De lat wordt hoger gelegd: er moet altijd een stukje speelgoed bij. Dat mag natuurlijk niet veel kosten. Dus het zijn doorgaans speeltjes van de Action of een andere discounter. Het is van een slechte kwaliteit. Dat cadeautje van het pannenkoekenhuis, dat ik hierboven beschreef, ging op de weg terug naar huis al kapot. Het zijn wegwerpartikelen die weinig speelplezier geven, pure verspilling. Ik zeg: stop met deze onzin.


Wat vinden jullie?

Winkelwagen