Glazen

Toen mijn moeder trouwde, had ze een compleet glasservies bij elkaar gespaard. Glazen in allerlei soorten en maten. Ze was er zuinig op. De glazen kwamen bij speciale gelegenheden op tafel en werden daarna weer voorzichtig afgewassen en afgedroogd. Mijn moeder is nu in de zeventig en gebruikt nog altijd dezelfde glazen. Bijzonder vind ik dat.

Zo’n luxe glasservies heb ik niet gekocht. Vanuit mijn studententijd had ik een bescheiden set bier-, wijn- en sapglazen. Na ons trouwen kwamen daar nieuwe glazen bij van de Blokker of IKEA. Meestal nam ik een setje mee als we bij het Zweedse warenhuis waren geweest. Spotgoedkoop en altijd handig. Ik ben immers een kind van de consumptiemaatschappij: het maakt niet zoveel uit als iets kapot gaat. Je koopt het snel weer nieuw.

En wat zijn er ook veel verschillende soorten glazen. Glaswerk voor; 

Champagne, bier, jenever, cocktail, likeur, cognac, longdrinks, sap, sherry, port, thee, water, whiskey, wijn…

Nou ja, misschien heb je ook nog wel andere glazen in de kast. Het kan geen kwaad om die voorraad eens kritisch langs te gaan. Net zoals bij de mokken en de schaaltjes, gebruiken we vaak alleen de voorste glazen in de kast. Die zijn immers gemakkelijk te pakken. De opgestapelde glazen achterin staan vaak alleen stof te happen.

Zet alle glazen die je hebt op de keukentafel. En beoordeel ze aan de hand van de Op Orde!-methode.

Welke bewaar je?

  • Bewaar alleen de glazen die je prettig vindt en waar je vaak uit drinkt. Selecteer op multifunctionele glazen. Een laag en breed sapglas leent zich ook voor whiskey.

  • Stel, je drinkt graag port. Misschien bewaar je daarom een speciaal portglas. Maar als niemand dat ooit drinkt? Dus waarom zou je dan zo’n glas bewaren. Die ene keer in de drie jaar dat je oudtante op visite komt en om port vraagt, kan dat ook wel in een wijnglas…

  • Sommige mensen bewaren voor verjaardagen en feestjes grote voorraden glazen. Als je elke week feest viert, is dat aan te bevelen. Maar als het slechts een paar verjaardagen per jaar zijn, kan je wellicht ook glazen lenen. Of desnoods huren, bij een cateraar.

  • Bewaar glaswerk voor een bijzondere gelegenheid niet in het keukenkastje, maar stop het weg in een krat. Zet alleen glaswerk in je kastjes dat je vaak gebruikt. Door overbodige dingen weg te doen, maak je ruimte. Daardoor is er ruimte om glazen naast elkaar te zetten. Zo zijn ze gemakkelijk te pakken en hoef je ze omwille van de ruimte niet op elkaar te stapelen.

  • Misschien wil je toch glazen bewaren, omdat er bij jullie in huis nogal eens glazen sneuvelen. Zet dan ook die reserveglazen weg in een aparte bak. Tegen de tijd dat je nieuwe nodig hebt, winkel je in je eigen voorraad.

  • Ook hier geldt: als je weet wat je in huis hebt, hoef je niet zomaar glaswerk aan te schaffen. Dan kan je dus ook glazen afslaan die je bij een actie worden aangeboden. Je weet immers dat je er genoeg hebt!

Winkelwagen