Heel veel handdoeken

Het houdt nooit op, de was in het gezin. Herkenbaar denk ik voor alle moeders. En tegenwoordig ook steeds meer vaders. Want je snapt dat er in ons geval met vijf kinderen elke dag wel wat te wassen valt. Je staat er nauwelijks meer bij stil, maar hoe fijn is het dat we een wasmachine hebben. Mijn oma, moeder van een groot gezin, moest het net na de oorlog allemaal nog op de hand doen. Op maandag-wasdag stond ze om half 4 op om water te koken in zo’n grote ketel. Ook al het andere werk, zoals wringen etc. werd nog met de hand gedaan.


Wassen is niet echt mijn hobby. Het is dus ook een sport geworden om te voorkomen dat de wasmand steeds weer vol raakt. Want dat ophangen, afhalen, strijken en wegleggen kan ik missen als kiespijn. Bij dat laatste krijg ik trouwens hulp van mijn kinderen. Dat noem ik: de wascentrale. Ik deel op dat moment – letterlijk en figuurlijk – de lakens uit. Dan laat ik ze allemaal naar de overloop komen, bij de volle mand met schone was. En dan reik alles aan. ‘Deze in de kast van je broertje, die in je sokkenmandje etc.’ Want vele handen maken licht werk. En ik ben ervan overtuigd dat je dit al jong moet leren aan kinderen. Niet in de laatste plaats om hen te laten merken dat die was nooit ophoudt. Ze worden zich ervan bewust dat ze niet zomaar iets in de wasmand moeten gooien. Kleren zijn lang niet altijd écht vies. Onze vier oudste kinderen dragen hun kleding meestal twee dagen (we checken altijd even of dat kan). Soms hangen we een shirt even uit om op te frissen. Gewoon kijken en ruiken, je zintuigen gebruiken: als het schoon is, is het schoon.


Maar als ik je mijn beste tip moet geven om wasgoed te besparen, dan is het wel een wasrek in de badkamer. Wij hebben er een boven het bad hangen. Daar worden de handdoeken en schoongespoelde washandjes na het douchen opgehangen om te drogen. Het is echt nergens voor nodig om daar steeds een nieuwe handdoek voor te pakken. Je bent immers schoongespoeld onder de douche, dus de handdoek is niet smerig maar alleen maar nat. Kan prima een dag later nog een keer door dezelfde persoon worden gebruikt. Scheelt enorm in de wasmand. En daarmee ook een hoop wasmiddel, water en stroom. En uiteindelijk tijd, want je blijft anders bezig. Zeker omdat we geen wasdroger hebben. Bovendien hoef je ook minder handdoeken op voorraad te hebben. 

Hoe doen jullie het met de was?

4 reacties op “Heel veel handdoeken”

  1. Dat vind ik nou zo smerig, om een handdoek waar je je helemaal mee hebt afgedroogd na het douchen, nog een paar keer te gebruiken! Waar je eerst je onderkant mee hebt afgedroogd, droog je de volgende keer je gezicht mee af, walgelijk!
    plus als je die handdoeken steeds te drogen moet hangen, wordt het ook nog eens erg vochtig in huis, met weer schimmel als gevolg..
    Ik mik ze vochtig en al in de wasmand en ze gaan dezelfde of de volgende dag in de wasmachine.
    Dan maar liever een keertje extra wassen…

  2. Als de kids (3 jongens!) naar school zijn geweest gaat ALLE kleding in de was, het is bij ons gebleken dat ze dan veel minder vaak ziek zijn. En meestal plassen er wel 1 of 2 een keer per dag in hun broek (of vaker), dus tel maar op de was.
    De handdoeken gebruiken wij ook 2 keer, en ik heb maar 1 kleur handdoeken en op elke handdoek heeft elk gezinslid een figuurtje erop geborduurd gekregen. Dus iedereen z’n eigen handdoeken, vinden ze heel leuk!

    1. Het is natuurlijk niet zo dat ze direct uit school hun kleding verwisselen, maar s avonds de kleding in de was…

  3. Wij doen 2x per week schone kleren, tenzij echt vies/stinken, dan eerder natuurlijk. Maar over het algemeen lukt dat prima en weten de kinderen (3 in basisschoolleeftijd) ook goed op welke dag het mag.
    Een schone pyjama in het weekend.

    De handdoek gaat na het douchen mee naar eigen kamer om uit te hangen, en daar doen ze 3x mee (= 1 week).

    In de badkamer hangt een handdoek die ze gebruiken voor na het tandenpoetsen/handen wassen. Die verschoon ik 2 keer per week.

    Voordat ik structuur in schone kleren/handdoeken had bleef ik elke dag wassen, en ontstonden er stapels was! Nu is het overzichtelijk en snel weer schoon.
    En krijg ik niet meer elke dag de vraag of ze schone kleren aan mogen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.