Hoe begin je met minimaliseren?

Hoe begin je?

Als ik mensen vertel over wat het minimalisme ons heeft gebracht, dan krijg ik vaak de reactie: ‘O, dat zou ik ook wel willen. Want ik heb zóveel spullen! Ons huis puilt uit. Ik word er gek van. Maar ja, hoe pak je dat aan hè? Waar moet ik beginnen?’’

Begin met deze tips:

Bedenk dat al de spullen in je huis er niet in korte tijd zijn gekomen en er dus ook niet in korte tijd weer uit hoeven. Je uitzet is gegroeid, jaar na jaar. Het is onzin dat je zo’n enorme hoeveelheid ook binnen een paar weken hebt uitgezocht en geminimaliseerd. Ik denk dat wij nu ongeveer vijf jaar bezig zijn – en het begon met een paar dozen. Bovendien zijn er nog steeds stappen die we moeten nemen. Gun jezelf de tijd! Maar bedenk wel: de knop is om. Je breekt met oude gewoontes en je wilt lekker aan de slag. Houd ’t dus vooral positief.

Start met kleine, makkelijk af te ronden projecten.

Begin met je keukenla. Of de verbanddoos, pak de krantenmand erbij of begin met het nachtkastje. Bedenk: wat wil ik graag houden? Al het andere kan (in principe) weg. Door elke keer kleine projecten aan te pakken, heb je eerder een succeservaring. Beginnen met de hele zolder is veel te hoog gegrepen. Als je kleine stapjes maakt, kom je elke keer een beetje verder. Moet jij eens kijken waar je over een jaar bent! En ja, die zolder. Het is waarschijnlijk een probleemgebied. Maar daar kom je vanzelf aan toe; eerst maar eens oefenen met eenvoudig af te ronden klussen.

Op Orde-methode

Het minimaliseren van je keukenla begint heel eenvoudig door de inhoud op een tafel uit te spreiden. Daarna selecteer je de spullen aan de hand van vijf groepen:

  • Houden op dezelfde plek
  • Houden op een andere plek
  • Weggeven/ verkopen
  • Repareren/ hergebruiken
  • Weggooien

Als je eenmaal bent begonnen, moet je er voor zorgen dat er zo min mogelijk nieuwe spullen je huis binnen komen. Anders is het een beetje zoals dweilen met de kraan open. Het belangrijkste dat daarbij geldt: stel aankopen uit, denk er nog eens over na. Slaap er eerst eens een nachtje over. We zijn zo gewend geraakt aan impulsaankopen, zeker ook omdat veel spullen voor dagelijks gebruik niet zoveel geld kosten. Maar je deelt voortaan het principe: ik koop alleen wat ik ook echt nodig heb!

En dan …

  • Als je het goed doet, gaan de overige familieleden het vanzelf merken dat er dingen zijn veranderd in huis. Zoals gezegd: houd het positief. Grote kans dat je de rest ook meekrijgt in het verhaal als je laat zien waarom je die nieuwe keuzes belangrijk vindt. Ga je in een keer de hele boel omgooien, dan zal er niet zo snel draagvlak komen. Begin klein, begin eenvoudig, als de verandering maar tot gang komt. Zo steek je ongemerkt ook de rest van de familie aan.
  • Als je veel van deze kleine projecten hebt aangepakt, dan zou ik je willen adviseren om eens met kleding aan de slag te gaan. Dat geeft namelijk veel voordelen! Ga daarna aan de slag met het speelgoed van je kinderen. Je zult merken dat er veel meer speelplezier komt als er minder speelgoed is. Daarna pas ga je aan de slag met ruimtes als de zolder, de garage etc.
  • Rest je als laatste om ook emo-spullen aan te pakken. Dat zal al minder zwaar vallen, omdat je inmiddels ervaring hebt opgedaan met het afscheid nemen van spullen. En verlies tijdens het minimaliseren nooit uit het oog waarom je het doet. Wat wil je ermee bereiken? Opruimen is nooit een doel in zichzelf. Het is een middel om te bereiken dat je gaat leven met dat wat je écht wilt, met dat wat je erg belangrijk vindt.
Winkelwagen